'Vergeten' Van Hecke één van vele routiniers in ziekenboeg Kloetinge: 'Iedereen gaat door, dat is voetbal'

Vergeten zijn ze Klaas van Hecke nog niet op het Wesselopark, maar de verdediger uit Arnemuiden geeft toe dat er wel steeds iets minder naar hem gevraagd wordt, nu hij al zolang geblesseerd langs de kant staat. En dat terwijl Van Hecke vorig seizoen nog een vaste waarde was in de kampioensploeg van Kloetinge. "Maar na de kampioenswedstrijd heb ik niet meer gevoetbald."
Klaas-van-Hecke-Kloetinge
Klaas van Hecke vorig seizoen in actie bij Kloetinge - archieffoto © Orange Pictures

Klaas, gisteravond nog in de Johan Cruijff Arena geweest om je broer Jan Paul te zien spelen tegen Ajax?

"Ja, ik zat samen met tien anderen uit Arnemuiden in Amsterdam op de tribune om Jan Paul aan te moedigen. We zaten niet in het uitvak, nee, maar op de hoofdtribune. Ik zag later op sociale media dat er in totaal wel een mannetje of veertig, vijftig was uit Erremuu. Het was een mooie avond, zeker als supporter van Brighton en vooral JP."

Wedstrijden vanaf de zijkant bekijken, daar heb je de laatste maanden genoeg tijd voor. Meer dan je lief is, want zelf voetballen gaat niet. Hoe komt dat?

"In de kampioenswedstrijd eind vorig seizoen tegen ARC in Alphen aan den Rijn is het misgegaan. Een paar dagen daarna stapte ik m'n bed uit en hoorde ik een knak, toen ik mijn been wilde buigen. Lopen ging daarna bijna niet meer en de knie werd enorm dik. Na een maand kwam de fysiotherapeut erachter wat het was. Er was een stuk kraakbeen van mijn knieschijf afgebroken, waaraan ik geopereerd moest worden. Dat is in de zomer gebeurd en ik ben nu nog steeds aan het revalideren."
van-hecke-klaas-kampioenschap-kloetinge
Klaas van Hecke met de kampioenschaal na zijn laatste wedstrijd ruim een half jaar geleden (archief) © Ron Quinten

Het is inmiddels meer dan een half jaar geleden dat je voor het laatst gevoetbald hebt. Had je verwacht dat het herstel zó lang zou duren?

"Absoluut niet. Bij GOES heb ik een paar jaar geleden precies dezelfde blessure gehad, alleen toen aan m'n andere knie. Toen voetbalde ik na twee maanden weer, dus dat had ik nu opnieuw voor ogen. In de voorbereiding wilde ik er weer staan, maar dat viel nogal tegen. Na de operatie liep ik zes weken op krukken. Daarna mocht de knie pas belast worden. Alleen zat er meteen weer veel vocht in, toen ik ging lopen. Trainen ging toen dus ook niet. Dat gaat nu langzaam ietsje beter."

Hoe is Klaas van Hecke als hij niet kan voetballen?

"Dat moet je aan mijn vriendin vragen, haha. Maar het is wel heel vervelend als je je energie niet kwijt kunt. Zeker nu het zo lang duurt merk ik ook dat het meer moeite kost om bij het team betrokken te blijven. In het begin ging ik vaak ook bij trainingen kijken, kwam ik bij elke wedstrijd kijken. Alleen je merkt dat om je heen alles en iedereen doorgaat. Op den duur wordt er minder naar je gevraagd. Dat hoort ook bij voetbal. Daarom gebruik ik deze periode dat ik zelf niet kan spelen om wat vaker in Engeland te gaan kijken. De club snapt dat gelukkig ook."

Volle ziekenboeg

Van Hecke (25) is een van de routiniers in de ziekenboeg van Kloetinge. Trainer Jurriaan van Poelje kan morgen tegen de nummer twee van de Derde Divisie UNA ook geen beroep doen op een drietal andere ervaren krachten. Ook het herstel van Roy Mulder (31) na een knieblessure verloopt moeizaam. De middenvelder is al een jaar lang uit de roulatie. Deze week werd bekend dat ook aanvoerder Reguillo Vandepitte (34) tot de winterstop niet inzetbaar is. In de derby tegen Hoek liep hij een schouderblessure op.
Roy Mulder (links) en Reguillo Vandepitte zijn ook langdurig geblesseerd
Roy Mulder (links) en Reguillo Vandepitte zijn ook langdurig geblesseerd © Orange Pictures

Hoe dichtbij - of ver weg - is een rentree op dit moment, Klaas?

"Ik heb inmiddels geen streefdatum meer waarop ik denk of hoop weer fit te zijn. In het begin had ik dat wel, toen wilde ik heel graag weer klaar zijn voor de voorbereiding. Nu dat zo is tegengevallen heb ik dat losgelaten, want ik merkte dat ik daardoor in een negatieve spiraal kwam. Ik werk er elke dag aan. De spieren in mijn knie moeten sterker worden; hij moet geen reactie meer geven. Volgende week hoop ik weer wat oefeningen op het veld met de groep te kunnen doen. Dat zou een mooie opsteker zijn, maar wanneer ik weer helemaal fit ben, durf ik niet te zeggen."
Kloetinge-UNA begint morgen om 15.00 uur op het Wesselopark. Het duel in de Derde Divisie is te volgen via de online- en socialkanalen van Omroep Zeeland Sport. De samenvatting van de wedstrijd vind je zondag op www.omroepzeeland.nl/sport en zie je vanaf 18.10 uur op televisie in een nieuwe Omroep Zeeland Sport.