Met pijl en boog schieten op nepdieren is enorm populair: 'Misschien ooit olympisch?'

In de bossen van Kloetinge is jacht gemaakt op wild. Geen levend wild maar plastic nepdieren die kriskras in de natuur staan voor een wedstrijd 3D boogschieten. De relatief onbekende sport wint wereldwijd aan populariteit en dat merken ze ook bij Schutterij Ravenstein in Kloetinge. Daar werd het 10-jarig bestaan gevierd met een wedstrijd, waar een neppe beer, otter en leeuw doelwit waren.
Schieten op nepdieren wint aan populariteit
Zoef... pok! "Ja! Die zit!" Vanaf 30 meter wordt een bever geraakt en dat wordt door heel de groep enthousiast ontvangen. Je merkt dat het 3D schieten niet alleen een sport is, maar vooral ook gezelligheid. "Het is een soort familie," vertelt één van de deelnemers. "Samen een ronde doen in de natuur is heel leuk en het leegt enorm je hoofd na een drukke week."

Waar draait het om bij 3D boogschieten?

Deelnemers lopen een parcours waar onderweg tientallen nepdieren staan opgesteld. Een schutter krijgt drie of één keer de kans om het beest te raken. Takken, boomstronken en de afstand maken het moeilijk om een dier te raken. De winnaar is degene die alle dieren met zo min mogelijk pijlen heeft geraakt.
Humphrey Scholten is voorzitter Schutterij Ravenstein in Kloetinge. Tien jaar geleden was hij één van de grondleggers van de 3D sport competitie in Zuidwest Nederland. Samen met een vereniging uit Roosendaal en Vlissingen. Toen kwamen er een tiental schutters, maar inmiddels ligt het aantal soms rond de honderd.
Volgens Scholten is het echt een sport. "Mensen willen zich meten en verbeteren, maar het is ook echt gezelligheid. Iedereen kent elkaar wel." Ze lopen in groepen van maximaal zes personen en er wordt ook altijd samen geluncht. Dat draagt volgens de voorzitter enorm bij aan de gezelligheid.

Olympische sport

Toch zou Scholten er niet van opkijken dat het 3D boogschieten binnen 20 jaar een olympische sport is. Dat komt mede door de enorme populariteit in Amerika. Daar trekt de sport zowel in- als outdoor veel deelnemers en publiek. "Ach, we zien het wel," zegt Scholten. "Eerst maar eens vandaag er weer een heerlijke dag van maken."