Natte weken verstoren de aardappeloogst, kopzorgen bij de Zeeuwse akkerboeren
Door de vele regenval afgelopen weken dreigt de aardappeloogst te mislukken. Dat leidt tot kopzorgen bij de Zeeuwse akkerboeren. Ook de suikerbiet, winterpeen en tarwe loopt gevaar. Het rooien verloopt moeizaam doordat de rooimachines wegzakken in de modder. Als de aardappelen te lang in het water blijven liggen worden ze rot en stikken ze.

Akkerbouwer en bestuurder van landbouworganisatie ZLTO Hendrik Jan ten Cate loopt in de regen over zijn land in Poortvliet. Hij heeft wel een moment kunnen vinden voor de oogst van zijn aardappelen, maar veel van zijn collega's nog niet: "Die hebben echt nog veel in de grond zitten. Zij hebben wel alle kosten gemaakt, maar zien geen opbrengst. Dat zorgt voor een groot financieel gat." Ook het oogsten laat een ravage achter op het land: "Dat geeft voor het volgende groeiseizoen weer een slechte start."
Door de vele regenval afgelopen weken dreigt de aardappeloogst te mislukken
Vochtige aardappel
Hij kijkt naar beneden en ziet zowaar een aardappel in een plasje water liggen. Hij pakt 'm op en vertelt wat er nu precies mis is: "Als je er op drukt spuit het vocht eruit. De witte punten op de aardappel betekent dat hij lang geen zuurstof heeft gehad." Ten Cate heeft nog suikerbieten in de grond zitten. Hij wacht op een goed moment om ze te kunnen oogsten. Daarom hoopt hij komende weken op een drogere periode.
De mogelijke misoogst is niet alleen een Zeeuws probleem. Een groot gedeelte van Noordwest-Europa kampt hiermee. "Vooral bij onze zuiderburen staan er hele velden gewoon compleet onder water. Als dat aan de hand is, weet je zeker dat er niets meer geoogst wordt." Of een frietje bij de frietboer straks wat duurder wordt. is nog moeilijk te zeggen, volgens Ten Cate. "Dat is afhankelijk van hoeveel frietaardappelen er daadwerkelijk blijven zitten, maar dat een gedeelte van de oogst niet gerooid wordt, is een feit."