Anita en Jacqueline 'samen' voor Zeeland in de Tweede Kamer

Zoals de peilingen er nu naar uitzien, komen er zeker vier Zeeuwen in de Tweede Kamer na de verkiezingen van woensdag: Jacqueline van den Hil van de VVD, Anita Pijpelink van GroenLinks-PvdA en Raymond de Roon én Patrick van der Hoeff, allebei van de PVV. Van den Hil en Pijpelink willen in de Kamer met elkaar samenwerken op het gebied van openbaar vervoer, zorg en onderwijs. Ze willen ook samenwerken met Zeeuwse PVV'ers in de Tweede Kamer, om Zeeland beter op de kaart te zetten in Den Haag.
Kandidaat -Kamerleden Anita Pijpelink en Jacqueline van den Hil
Anita Pijpelink en Jacqueline van den Hil © Omroep Zeeland
Ook nu zitten er vier Zeeuwen in de Tweede Kamer. Twee van hen zijn van de VVD: Van den Hil en de Middelburgse oud-wethouder Chris Simons. Voor het CDA zit Joba van den Berg uit Goes nu nog in de Tweede Kamer. Ook de PVV telt een Zeeuws Kamerlid: Raymond de Roon, die twee jaar geleden naar Aardenburg verhuisde.

Vertrekkende en nieuwe Zeeuwse gezichten

In de samenstelling van de ploeg Zeeuwen in de Tweede Kamer komt zeker verandering na de verkiezing van woensdag. Jacqueline van den Hil en Raymond de Roon keren terug; ze staan beiden duidelijk hoog genoeg op de kandidatenlijst van hun partij, als je die naast de peilingen legt.
Maar Chris Simons en Joba van den Berg keren niet terug. Simons staat te laag op de kandidatenlijst, terwijl Van den Berg al in een vrij vroeg stadium aangaf dat ze zich niet meer verkiesbaar stelt, omdat ze 65 jaar wordt en naar eigen zeggen ruimte wil maken voor nieuw talent. Nieuwe Zeeuwse gezichten die op een verkiesbare plek staan, zijn oud-gedeputeerde Anita Pijpelink voor GroenLinks-PvdA en Patrick van der Hoeff van de PVV.

'Wij gaan elkaar zeker vinden'

Jacqueline van den Hil (VVD) en Anita Pijpelink (GroenLinks-PvdA) kennen elkaar van de afgelopen jaren, toen Pijpelink namens de PvdA gedeputeerde was in de provincie Zeeland en regelmatig overleg had met de Zeeuwse Kamerleden. "We spraken elkaar regelmatig over dossiers die in Den Haag liepen en belangrijk waren voor Zeeland", vertelt Pijpelink.
Wanneer ze straks beiden in de Kamer zitten, willen ze opnieuw met elkaar samenwerken, op het gebied van onderwijs, openbaar vervoer en onderwijs. "We gaan elkaar zeker vinden", aldus Pijpelink. Volgens Jacqueline van den Hil is het een voordeel dat ze elkaar al kennen, vanuit Gedeputeerde Staten van Zeeland. "Dus daar kijk ik zeker naar uit. Ook in de Tweede Kamer werk ik al veel met GroenLinks-PvdA samen, zeker op mijn zorgdossiers."
'Makkelijk dat we elkaar al kennen'
Nieuw Zeeuws gezicht in Den Haag wordt hoogstwaarschijnlijk ook Patrick van der Hoeff. Hij zit nu voor de PVV in de gemeenteraad van Terneuzen en in de Zeeuwse Staten. Daarnaast is hij manager van een supermarkt. Duidelijk is dat Van der Hoeff keuzes moet gaan maken, nu hij op een verkiesbare plek staat op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. "Ik stop sowieso met de supermarkt, anders wordt het echt te gek."

Raymond de Roon

In de Tweede Kamer wordt hij collega van Raymond de Roon, een andere PVV'er die in Zeeland woont. De Roon verhuisde ruim twee jaar geleden vanuit het midden van het land naar Aardenburg. De Roon zit net als Van der Hoeff ook voor de PVV in Provinciale Staten van Zeeland. Maar hij houdt zich afzijdig in de media en spreekt zich ook niet openlijk uit over Zeeuwse zaken.
Straks twee Zeeuwse PVV-ers in de Tweede kamer
Terwijl de VVD en de PVV zich allebei aan de rechterkant van de Haagse politiek bevinden, lijkt het contrast tussen de PVV en GroenLinks-PvdA groter. Toch ziet Pijpelink zich wel samenwerken met de PVV op dossiers die belangrijk zijn voor Zeeland. "Laten we samen kijken wat we kunnen doen om Zeeland nog mooier op de kaart te krijgen. Daar waar we elkaar vinden, bijvoorbeeld op het gebied van openbaar vervoer, onderwijs of zorg, daar moeten we kijken of we de overeenkomsten kunnen benadrukken, niet de verschillen."
Jacqueline van den Hil: "Ook met Fleur Agema op de zorg werk ik nu echt al wel samen. Ik denk dat je vooral de verbinding moet zoeken. Start nu eens zeker voor Zeeland, wat je samen kan doen."