Gemeente test groenten uit 'pfas-moestuinen' in Kruiningen en Hansweert

De gemeente Reimerswaal heeft groenten geoogst uit de 'pfas-moestuinen' in Kruiningen en Hansweert. De oogst is een vervolgstap in het onderzoek naar de vervuilde moestuinen. Eerder werd bekend dat er hoge concentraties pfas in de grond zaten, maar nu wordt gekeken of de groenten uit de moestuinen ook de schadelijke stoffen bevatten.
Het nemen van monsters in de volkstuin van Kruiningen
Het nemen van monsters in de volkstuin van Kruiningen © Gemeente Reimerswaal
Het gaat volgens een woordvoerder van de gemeente om een belangrijke stap in het onderzoek. "We weten dat de bodem is vervuild. Maar hierna kunnen we pas zeggen of de groenten schadelijk zijn voor de gezondheid." Het onderzoek wordt uitgevoerd door de gemeente, in overleg met het RIVM.
Moestuinhouders werd na publicatie van het bodemonderzoek begin deze maand aangeraden om geen groenten meer uit de tuintjes te eten. De vervuiling is in Kruiningen het ergst, namelijk 22 microgram pfas per kilo in de grond. De risicogrenswaarde die door het RIVM en de GGD wordt gehanteerd is 2,4 microgram per kilo. Op één plek werd volgens het rapport zelfs 1.600 microgram gevonden.
Om een beeld te krijgen van de vervuiling van groenten in alle volkstuincomplexen in de gemeente Reimerswaal worden ook groenten uit Hansweert onderzocht. De resultaten worden in de eerste helft van volgend jaar verwacht.