Rutte praat met Koewachtse kapster: 'Een moment met een gouden randje'

Kapster en haarwerkspecialist Willeke Pietersma uit Koewacht werd vandaag ter ere van de Dag van de Ondernemer uitgenodigd door demissionair premier Mark Rutte. "Het was heel bijzonder. Het was een moment met een gouden randje."
Kapster met Rutte
Willeke Pietersma uit Koewacht met Rutte © Omroep Zeeland
Het thema van de dag is 'maatschappelijke relevantie' en daar sluit het beroep van Pietersma naadloos op aan, vertelt ze. "Je kunt je goed voorstellen wat het met je doet als je haar ontbreekt, of als je minder haar hebt. Ook is het naar de kapper gaan een sociaal uitje", zegt de kapster.
Maar naar de kapper gaan is meer dan dat, vindt Pietersma. "Het is een basisbehoefte", zegt ze. Maar er is een kans dat er op een knipbeurt geen 9 procent maar 21 procent betaald moet worden. "Dat is een prijsverhoging van 12 procent, bovenop de inflatie."

Grote gevolgen

En dat kan grote gevolgen hebben. "We willen dat klanten vooral professionele salons kunnen blijven zoeken en niet noodgedwongen aan de keukentafel hun haar moeten laten knippen door de buurvrouw. Voor veel senioren is naar de kapper gaan het enige uitje dat ze nog hebben. Het is even een moment van aanraking en aandacht."
Maar ook medisch kan een kapper wat betekenen, zegt Pietersma. "We staan dichtbij mensen, kunnen plekjes en vlekjes vinden en zeggen dat ze naar de huisarts moeten. We kunnen dus ook zorgkosten voorkomen."

Torentje

Pietersma werd vandaag uitgenodigd in het Torentje in Den Haag om over deze onderwerpen te praten. "Om 08.30 uur werden we verwacht bij het torentje. Je werd gecontroleerd, en daarna ging je op de koffie bij Mark Rutte. Ik zou hem tekort doen als ik zou zeggen dat het een gewone man is, want dat is hij niet. Hij is wel heel laagdrempelig en bijzonder geïnteresseerd."

Zorgen om de branche

Tijdens het gesprek heeft de kapster haar zorgen geuit over haar branche. "Eén van die zorgen is die kostenstijging. Daar heeft hij kennis van genomen. Hij heeft gezegd dat we ervoor moeten zorgen dat een kappersbeurt in de basisbehoeften moet blijven. Hij kan natuurlijk geen harde toezegging doen, maar hij legt het neer bij degenen die er wel over gaan."