Goedemorgen! Tunnel tolvrij (?), draaibrug Sas van Gent dicht en nieuw dorpshuis Aagtekerke

Goedemorgen op deze maandagmorgen 20 november. Het is vandaag de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Vandaag begint ook de week tegen Kindermishandeling en deze week wordt ook volop gecollecteerd voor Oekraïense kinderen. Dit is het Zeeuwse nieuws van vandaag.
Draaibrug Sas van Gent
Draaibrug Sas van Gent © Google Maps
Eerst wat praktische informatie voor wie vandaag in Zeeuws Vlaanderen de weg op gaat. Op de draaibrug bij Sas van Gent worden vandaag werkzaamheden uitgevoerd. Tijdens die werkzaamheden is de brug afgesloten. Weggebruikers worden omgeleid via de Sluiskiltunnel. Voetgangers, fietsers en langzaam moeten omrijden via de brug bij Zelzate. De brug is afgesloten tussen 08.00 en 14.00 uur.

Tunnel tolvrij?

Volgens CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal gaat demissionair minister Mark Harbers vandaag bekendmaken dat de Westerscheldetunnel eerder tolvrij wordt. Dat beweerde hij tijdens het Debat van het Zuiden afgelopen zaterdag. Bij stichting Zeeland Tolvrij ligt de champagne al koud. We spreken voorzitter Petra de Boevere erover op de radio vanochtend.
Westerscheldetunnel tolplein
Foto: Mc Rammeo de Winter © Omroep Zeeland
Deze week zijn er op meerdere plekken activiteiten om aandacht te vragen voor kindermishandeling. De collecte voor Oekraïense kinderen valt dan ook in deze week. Zo'n 300 collectanten gaan op Walcheren de straat op. "Kinderen zijn eigenlijk altijd de dupe van oorlog", vertelde vrijwilliger Laus Bosselaar aan Omroep Zeeland.
Vuilniszakken
Vuilnis © Omroep Zeeland
Honderd dagen lang 100 procent afvalvrij leven, dat is wat honderd Goese huishoudens vanaf vandaag gaan proberen. Op deze manier ervaren zij hoe ze afval nog beter kunnen scheiden en minder restafval hebben. Ook wethouder Joan Veldhuizen gaat de uitdaging aan met deze 100-100-100 uitdaging.
Dorpshuis Amicitia Aagtekerke
Dorpshuis Amicitia Aagtekerke © Gemeente Veere
Het is feest in Aagterke, want het nieuwe dorpshuis gaat zo open. Dit is niet zomaar een dorpshuis, maar een nieuw en multifunctioneel gebouw met zoveel mogelijk maatschappelijke voorzieningen bij elkaar. Er is zelfs een hele speeltuin verplaatst, die nu naast het dorpshuis ligt. De voorzitter van de dorpsraad van Aagtekerke vertelt er vanochtend over in het radioprogramma Zeeland Wordt Wakker.
Bos bij Goes
Het bos bij Goes-Zuid © Marjolijn de Jongh

Het weer

Vanochtend is het droog met kans op een lokale bui. De wind is matig tot vrij krachtig uit het zuidwesten en het is rond de 10 graden. Vanmiddag hangt er meer bewolking boven de provincie. Op veel plekken valt dan af en toe regen. De wind wordt veranderlijk. Vanavond draait 'ie naar het noordwesten tot noorden en dat geeft opklaringen. Vannacht komen er weer wat buien van zee.