CDA-lijsttrekker onthult tijdens debat: Westerscheldetunnel wordt eerder tolvrij

Demissionair minister Mark Harbers maakt maandag bekend dat de Westerscheldetunnel eerder tolvrij wordt. Dat beweerde CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal vanavond tijdens het Debat van het Zuiden.
Debat van het Zuiden Henri Bontenbal
Henri Bontenbal tijdens het Debat van het Zuiden © ANP
Dat de minister maandag met zijn bekendmaking komt, heeft Bontebal naar eigen zeggen gehoord 'in de wandelgangen'. "Het is natuurlijk absurd dat de Zeeuwen moeten betalen om door die tunnel te gaan", aldus de CDA-lijsttrekker. "Dat is een soort rendementsdenken waar we vanaf moeten."

Geheimzinnig

Er wordt maandag inderdaad een persbijeenkomst in Den Haag gehouden over de tunnel. Er wordt nog geheimzinnig gedaan over wat er dan precies wordt bekendgemaakt, maar al voor het debat werd er volop over gespeculeerd dat het mogelijk gaat over het eerder tolvrij maken van de tunnel.
De uitspraak van Bontenbal tijdens het Debat van het Zuiden lijkt die geruchten te bevestigen. Wat dan de nieuwe datum moet worden voor het tolvrij maken van de Westerscheldetunnel is nog onbekend. Dat zal ongetwijfeld maandag worden onthuld.
Tolpoortjes Westerscheldetunnel
De tolpoortjes van de Westerscheldetunnel © Omroep Zeeland
Oorspronkelijk zou de tunnel pas in 2033 tolvrij worden. Dat werd eerder al vervroegd naar 2030, maar minister Harbers en gedeputeerde Harry van der Maas zinspeelden vorig jaar op de mogelijkheid dat de tunnel nog eerder tolvrij zou worden, al voor 2025.
Destijds werd dat wel gezegd met een slag om de arm. Het zou alleen kunnen als meerdere factoren gunstig waren. "Alle lichten moeten dan wel op groen staan", zei Van der Maas destijds. Door de opmerking van Bontenbal tijdens het debat heeft het er alle schijn van dat die laatste belemmeringen nu van tafel zijn.

Debat van het Zuiden

Zeven lijsttrekkers verdedigden vanavond hun standpunten in het Debat van het Zuiden, georganiseerd door Omroep Brabant, L1 en Omroep Zeeland. Naast Bontenbal deden ook Dilan Yeşilgöz (VVD), Caroline van der Plas (BBB), Geert Wilders (PVV), Rob Jetten (D66), Lilian Marijnissen (SP) en Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) mee aan het debat.
De grote afwezigen bij het Debat van het Zuiden waren Frans Timmermans (PvdA/GroenLinks) en Pieter Omtzigt (NSC). Beide lijsttrekkers zijn meerdere keren benaderd voor deelname, maar gaven aan geen tijd vrij te kunnen maken voor het Debat van het Zuiden.