Sint is nog maar net in het land, maar in Heinkenszand staat de kerst alweer voor de deur

Sinterklaas is pas net in het land, maar in Heinkenszand zijn ze al in kerstsfeer bij de winterfair. De zalen van Vergadercentrum De Stenge zijn ingericht met verschillende kraampjes. Kerstspullen, maar er zijn ook andere artikelen te vinden. Veel bezoekers komen alvast kerstdecoratie kopen om alles in huis te hebben voor de feestdagen.
Kerstmarkt in Heinkenszand
Terwijl het buiten regent lopen Fenna Timmerman (11) en haar beste vriendin Lizzy Westerweel (11) overdekt langs de kraampjes in de sportzaal. "We hebben samen edelsteentjes gekocht", zegt Fenna. De meiden zijn er al drie dagen achter elkaar want hun moeders hebben een kraampje. Daar helpen ze met de verkoop, maar vandaag hebben ze even tijd om zelf over de fair te struinen. "We hebben dertig euro zakgeld gekregen, maar ik heb tot nu toe alleen de steentjes en een trui gekocht", vertelt Lizzy.

Gezellig en warm

Van die dertig euro kun je volgens bezoeker Rob van de Vijver weinig kopen. Hij vindt de winterfair nogal prijzig: "Een veiligheidsspeld van 7,50 euro hakt er wel in. Het is hier overigens wel gezellig en warm dus het is leuk om even rond te kijken." Zijn vrouw Matty van de Vijver kijkt haar ogen uit, maar is niet van plan iets te kopen. "Ik ben er vooral om inspiratie op te doen. Ik heb alle kleuren voor kerstspullen al in huis. We gaan wel alle winterfairs af om te zien of er toch nog iets bij zit wat mijn collectie kan aanvullen. Ik wil wel dat het er met kerst gezellig uit ziet in huis", vertelt ze.
Toine Freijser
Toine Freijser uit Rilland maakt kerstbogen op de winterfair in Heinkenszand © Omroep Zeeland
Het is de zeventiende keer dat de winterfair in Heinkenszand wordt georganiseerd en ieder jaar proberen andere ondernemers de kraampjes te vullen. Toine Freijser uit Rilland is dit jaar van de partij. Hij maakt Duitse kerstbogen van hout en laat aan de bezoekers zien hoe hij dat doet. "Ik heb mijn elektrische figuurzaag meegenomen want mensen geloven vaak niet dat ik het zelf maak."

'Variatie is de trend'

Freijser wordt omringd door kraampjes die kleding, geurtjes en sieraden verkopen. In de hal waar hij staat is hij een van de weinigen die kerstspullen verkoopt. Ondanks dat valt het kerstaanbod volgens hem op deze winterfair niet tegen. "Op een winterfair zie je tegenwoordig niet alleen kersspullen, het is een trend geworden om meer artikelen te verkopen. De variatie is juist iets waar de mensen behoefte aan hebben en wat ik maak is een aanvulling op de winterfair waardoor de kerstsfeer er toch een beetje in komt."
Deze winterfair was de eerste in Zeeland, komende maanden volgen er meer in de provincie.