Zoekactie Westerschelde leidt tot grote drugsvangst: 980 kilo cocaïne, goed voor 73,5 miljoen euro

De zoektocht op en rond de Westerschelde van eerder vandaag heeft geleid tot een grote drugsvondst. In totaal werd er 980 kilo cocaïne aangetroffen, verspreid over meerdere pakketten. De totale straatwaarde ligt rond de 73,5 miljoen euro.
De zoekactie op de Westerschelde heeft een grote drugsvangst opgeleverd: 980 kilo cocaïne
De zoekactie op de Westerschelde heeft een grote drugsvangst opgeleverd: 980 kilo cocaïne © Zeehavenpolitie
Het begon allemaal met een verdachte situatie op het water. Vannacht kwam de melding binnen dat een klein bootje gevaarlijk dicht in de buurt van een zeeschip voer. De Douane zag in de omgeving van Paal het vermoedelijke bootje varen en is er met een rubberbootje heen gevaren, maar het betreffende bootje is vervolgens verder de Westerschelde opgevaren en verdween daarna uit het zicht.

Geen opvarenden

De waterpolitie van de Landelijke Eenheid heeft vandaag op de Westerschelde gesurveilleerd en trof op het slik bij het Verdronken Land van Saeftinghe een bootje aan. Omdat er geen opvarenden werden aangetroffen, heeft de Kustwacht met een patrouillevliegtuig naar mogelijke drenkelingen gezocht. Die zoektocht leverde niets op.
Bij de zoekactie op de Westerschelde werd ook een vliegtuig van de Kustwacht ingezet
Bij de zoekactie op de Westerschelde werd ook een vliegtuig van de Kustwacht ingezet © HV Zeeland
Kort voor de middag werden bij de zeedijk ter hoogte van Rilland verschillende pakketten met drugs gevonden. De politie gaat ervan uit dat de pakketten van dat eerdergenoemde bootje afkomstig zijn. Vervolgens zijn meerdere hulpdiensten uitgerukt om de kust af te zoeken naar meer van zulke pakketten.

Gelukszoekers

De politie kon op dat moment nog weinig melden over de precieze aard van de zoektocht. Wanneer bekend zou worden dat er aan de kust pakketten vol drugs aan waren gespoeld, dan zouden gelukszoekers mogelijk op eigen houtje de kust gaan afstruinen op zoek naar de drugspakketten. Daarom werd er pas meer informatie over de zoektocht naar buiten gebracht toen alle pakketten gevonden waren en in beslag waren genomen.
Zoekactie Westerschelde
Agenten bij het water © HV Zeeland
Alle gevonden drugspakketten zijn afgevoerd en vernietigd. Er zijn nog geen verdachten aangehouden in deze zaak. De politie doet verder onderzoek en is nog op zoek naar getuigen. Iedereen die in de omgeving van Paal, op de Westerschelde of in de omgeving van Rilland iets verdachts gezien heeft, wordt opgeroepen om zich te melden. Dat kan ook desnoods anoniem, via Meld Misdaad Anoniem, laat de politie weten.