Westerscheldetunnel per 1 januari 2025 definitief tolvrij voor personenverkeer

De Westerscheldetunnel wordt per 1 januari 2025 tolvrij, in ieder geval voor personenverkeer. Dat maakte minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers aan het begin van de middag bekend bij een ingelaste bijeenkomst in Den Haag. Het kabinet heeft hiervoor 140 miljoen euro vrijgemaakt. De afgelopen dagen ontstond er een verwachting dat al per 1 januari 2024 de tol er af zou gaan, maar dat blijkt dus niet zo te zijn.
Persconferentie Westerscheldetunnel
De nieuwe afspraken werden vandaag gepresenteerd tijdens een persconferentie met minister Mark Harbers en gedeputeerde Harry van der Maas. "Tolvrij, zou 2033 zijn voor personenvervoer, dat gaat acht jaar naar voren", zei Harbers. "Dus vanaf 1 januari 2025." Van der Maas is blij dat jaren lobbyen een vervroeging heeft opgeleverd. "Het is een hele mooi impuls voor de leefbaarheid en de economie van Zeeland."

'Een van de mooiste handtekeningen van dit jaar'

Beide mannen zetten vervolgens hun handtekening onder het document waar alle afspraken in staan, bijvoorbeeld over hoe het geld vanuit het Rijk naar de provincie komt. Harbers noemt het een van de mooiste handtekeningen die hij dit jaar gezet heeft. "Want ik weet hoelang Zeeland gestreden heeft om aan deze onrechtvaardigheid een eind te maken, namelijk dat je voor het bereiken van een stuk Nederland moet betalen. Dus ik vind het een mooie bekroning op de intensieve gesprekken die gedeputeerde Harry van der Maas en ik het afgelopen jaar hebben gehad."

Datum voor vrachtverkeer nog onbekend

Tolvrij vanaf 1 januari 2025 geldt overigens nog niet voor het vrachtverkeer. Vrachtwagens moeten dus voorlopig nog tol blijven betalen. Volgens Harbers moet eerst worden onderzocht wat de verkeersuitwerking zou zijn als vrachtwagenchauffeurs gratis door de tunnel mogen. "Komt er dan meer vrachtverkeer naartoe? Krijg je andere sluipwegen?" De minister benadrukt dat dat onderzoek er komt: "Het vrachtverkeer kan nu nog niet in één keer mee, maar we blijven ons inspannen om te kijken wanneer dan wel."
Gedeputeerde Harry van der Maas en minister Mark Harbers na het ondertekenen
Gedeputeerde Harry van der Maas en minister Mark Harbers © Omroep Zeeland
De datum van het tolvrij maken van de tunnel is in de geschiedenis vaak vervroegd. Aanvankelijk zou de tunnel in 2033 tolvrij worden, maar die datum werd in het regeerakkoord van het demissionaire kabinet naar voren gehaald naar 2030. In september 2022 dienden ChristenUnie, CDA, SGP, SP en BBB daar succesvol een motie tegen in. De nieuwe stand van zaken was dat de tunnel uiterlijk in 2025 tolvrij moest worden voor personenvervoer en motoren. Maar het was niet duidelijk of het benodigde geld daarvoor op tafel zou komen.
De stichting Zeeland Tolvrij had ingezet op 1 januari 2024 en kondigde aan juridische stappen te overwegen wanneer dit niet zo is. De stichting zegt dat de tunnel al in 2017 afbetaald is en dat de laatste jaren meer is betaald dan afgesproken.
Mark Harbers en Harry van der Maas, tunnel tolvrij vanaf 2025
Minister Mark Harbers en gedeputeerde Harry van der Maas na het ondertekenen © Omroep Zeeland

De Westerscheldetunnel

De Westerscheldetunnel verbindt Zeeuws-Vlaanderen met Zuid-Beveland. Waar het voorheen alleen mogelijk was om met de veerdienst 'over' te gaan, werd de tunnel op 14 maart 2003 geopend zodat het ook mogelijk was om rijdend de overkant te bereiken.
De tunnel is 6,6 kilometer lang en is daarmee de langste verkeerstunnel van Nederland. Dagelijks maken er zo'n 21.000 voertuigen gebruik van de Westerscheldetunnel. Een enkele reis door de tunnel kost voor een personenauto vijf euro. Er werken ongeveer 80 mensen bij de Westerscheldetunnel N.V. waarvan 53 in vaste dienst.