Na zeven jaar komen er weer iets meer huurwoningen bij

Zeven jaar lang is het aantal huurwoningen van Zeeuwse woningcorporaties ieder jaar met honderden huizen geslonken. Pas dit jaar is er weer een kleine toename van het aantal huurhuizen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal dit jaar met 445 is gestegen tot een totaal van 40.230.
Woondeal woningcorporaties Zeeland
Nieuwbouw door corporatie Beveland Wonen © Beveland Wonen
Maar daarmee is de voorraad huizen in de sociale huursector nog steeds niet terug op het niveau van 2015, toen onze provincie er 1.280 méér had dan nu.

Afschaffen Verhuurderheffing

De lichte groei van het aantal corporatiewoningen is ook in andere delen van ons land zichtbaar. Het is onder meer het effect van het afschaffen van de Verhuurderheffing. Dat gebeurde met ingang van 1 januari van dit jaar. De Verhuurderheffing was een extra belasting op de inkomsten van verhuurders, wat het onaantrekkelijk maakte om veel huizen te hebben.

Woondeals

Het sluiten van Woondeals tussen het ministerie van Volkshuisvesting en provincies zal een extra stimulans zijn om weer te gaan bouwen. Voor onze provincie is er een Zeeuwse Woondeal, waar in staat dat er de komende zeven jaar 5.320 sociale huurwoningen gebouwd zullen worden.

Grootste groei

De grootste groei in de sociale huursector is dit jaar door Terneuzen gerealiseerd: 304 woningen erbij. Op de tweede plaats komt Middelburg met 114 en op de derde plaats Vlissingen met 35. Andere Zeeuwse gemeenten hebben ofwel een kleinere groei of zelfs een lichte krimp.