Angstig, nooit lunch mee, blauwe plekken: één kind per klas slachtoffer van kindermishandeling
In de Week tegen Kindermishandeling is Veilig Thuis Zeeland een campagne gestart tegen kindermishandeling. Dat is nodig, want gemiddeld is in Nederland één kind per klas hier slachtoffer van. Ook ziet Veilig Thuis Zeeland dat het aantal meldingen toeneemt.

Kinderen die angstig zijn, ander verdrag tonen, stil of juist heel druk zijn, vrijwel nooit lunch meekrijgen vanuit huis; het kunnen allemaal signalen zijn: "Het zijn voorbeelden waarvan je denkt: hmm wat gebeurt er in dit gezin? Het is overigens niet altijd kindermishandeling", maakt Joke Gaemers, directeur publieke gezondheid GGD Zeeland, duidelijk.
Focus op professionals
Bridget Luijten, teamleider van Veilig Thuis Zeeland, voegt daar nog wat mogelijke signalen aan toe: "Gedrag wat niet past bij de leeftijd, blauwe plekken, ongekamde haren." In de week van de kindermishandeling, die vandaag begonnen is, probeert Veilig Thuis Zeeland deze signalen herkenbaar te maken bij professionals. "Denk aan de sportvereniging, het onderwijs, maatschappelijk werk. Daar zitten de mensen die veel met gezinnen en kinderen in aanmerking komen", aldus Gaemers.
Veilig Thuis Zeeland lanceert de campagne in de elfde editie van 'de week tegen Kindermishandeling'. Er wordt niet alleen aandacht gevraagd voor de aard van het probleem, maar het is ook een boodschap naar professionals die veel werken met kinderen en gezinnen. De focus ligt op signalen die ze zouden kunnen herkennen, waardoor ze sneller een melding kunnen maken.
De directeur voegt hier nog aan toe dat de GGD en Veilig Thuis Zeeland er echt zijn om de kinderen te helpen: "Laten we wel wezen; geen enkele ouder is ouder om dit te laten gebeuren. Het zijn echt extreme situaties. Ouders willen dit zelf ook niet, dus je moet met het gezin aan de slag. Je moet eerst zorgen dat de kinderen veilig zijn, daar gaat het om.