Kandidaat Kamerlid Anita Pijpelink: 'Ik voel in al mijn vezels dat er iets gaat veranderen in Den Haag'

De laatste peilingen zeggen dat ze zomaar eens in de Tweede Kamer terecht kan komen na de verkiezingen. Terwijl ze een jaar geleden nog dacht dat Den Haag niks voor haar was. In het radioprogramma de Zeeuwse Kamer vertelt Anita Pijpelink (nummer 22 op de lijst GroenLinks/PvdA) over haar tijd als gedeputeerde, haar visie op onderwijs en het partijprogramma van de groene sociaaldemocraten.
Kandidaat tweede-kamerlid Anita Pijpelink
Kandidaat Tweede Kamerlid Anita Pijpelink © Omroep Zeeland
"Als je me dit negen maanden geleden had gezegd, dat had ik je toch bedenkelijk aangekeken", lacht Pijpelink als ze over haar kandidaatschap voor de Tweede Kamer vertelt. Maar in gesprek met de mensen om haar heen merkte ze een grote behoefte aan "andersoortige politici", vertelt ze.
"Politici die elkaar niet zwartmaken, die niet op de man of vrouw spelen." En daar kan Pijpelink iets in betekenen, vindt ze. Toen demissionair minister-president Mark Rutte bekendmaakte dat hij zich niet opnieuw verkiesbaar zou stellen, nam ze een definitief besluit. "Ik voelde toen in al mijn vezels: er gaat iets veranderen in Den Haag. En ik wil daar een steentje aan bijdragen."

Gróene sociaaldemocraat

Ook het samengaan van GroenLinks en PvdA was een duwtje in de rug. "Ik ben echt een gróene sociaaldemocraat", benadrukt Pijpelink. Stikstof is dan ook een van de dossiers waar ze haar hand voor heeft opgestoken binnen de partij. Net als onderwijs en cultuur, waar toch haar hart ligt. "Maar we gaan het zien", zegt ze. Eerst maar eens in de Kamer komen.
Pijpelink hoopt op 29 zetels voor GroenLinks/PvdA komende woensdag. Ze spreekt veel mensen die schrikken van de "verrechtsing" van Nederland. "Kiezers die zich potentieel bij ons gaan melden, schrikken echt van de peilingen. 'Zo rechts is Nederland toch niet?', zeggen ze dan. Ik denk dat die kiezers echt nog een verschil kunnen maken."
Meer weten over het partijprogramma van GroenLinks/PvdA? Kijk hieronder de Zeeuwse Kamer terug, waarin Anita Pijpelink erover vertelt:
Anita Pijpelink (GroenLinks/PvdA): 'Ik kan een steentje bijdragen in Den Haag'