Groeiend tekort aan kappers laat wachttijden voor een knipbeurt oplopen

Nog voor de feestdagen even naar de kapper? Dat wordt moeilijk. De agenda's van de Zeeuwse kapsalons zitten nokvol, terwijl het personeelstekort groeit. In de hele provincie hebben kapsalons vacatures die steeds langer openstaan.
Rosan van Flierenburg kapper Oost-Souburg
Rosan van Flierenburg van kapsalon Wave in Oost-Souburg © Omroep Zeeland
Kapsalon Wave in Oost-Souburg sluit noodgedwongen een dag in de week de deuren. Er zijn twee vacatures. "We zouden veel meer klanten kunnen knippen", zegt bedrijfsleider Rosan van Flierenburg, "Nu moeten we soms 'nee' verkopen." Ze zijn niet de enige. Meerdere kapsalons hebben het afgelopen jaar een extra dag de deuren moeten sluiten.

Afspraak nodig? Vroeg plannen

Wachttijden voor klanten lopen op. "Het lukt vaak echt niet meer om nog een afspraak te maken voor dezelfde week", vertelt Van Flierenburg. "En wil je een lange behandeling, zoals coupe soleil, wat toch een ochtendje duurt, kun je die beter ver van tevoren plannen."
Kapper Wolter Vos in Middelburg herkent dat. "Ik kreeg van een klant zelfs al een lijstje data tot en met december volgend jaar. Dat hoeft nou ook weer niet", lacht hij, "maar wil je een afspraak, kun je beter vroeg plannen." Ook hij heeft twee vacatures.
Kapper Wolter Vos Middelburg
Kapper Wolter Vos © Omroep Zeeland
Het personeelstekort speelt in heel Nederland, maar is groter in Zeeland. De vergrijzing is in Zeeland heviger. Er zijn steeds meer oudere kappers die met pensioen gaan en steeds minder jongeren die het kappersvak in willen.

Tekort zal nog toenemen

Dat merkt ook de opleiding haarverzorging van mbo Scalda in Goes. "We hebben dit jaar één schoolklas minder", vertelt docent Kim Hoogesteger, "dat zijn toch 25 à 30 studenten minder."
De studenten uit het derde leerjaar hebben deze morgen een les over lang haar. Op poppen oefenen ze het stylen en opsteken. Zij zien nog een oorzaak van de terugloop van studenten voor de opleiding. "Je verdient best wel weinig, voor beginners helemaal", zegt student Quinty Dierings, "En alles is heel erg duur geworden."
Scalda kappersopleiding Goes
Opleiding haarverzorging van Scalda in Goes heeft minder studenten © Omroep Zeeland
Docent Hoogesteger ziet een andere trend die het personeelstekort nog kan versterken. "Steeds vaker hebben studenten er ook nog een baan bij. Ze willen niet focussen op één ding."
Student Kirsten van Dijk is zo iemand. Ze is enthousiast over het kappersvak, maar houdt ook van haar baan in een kledingzaak. "Ik vind het leuk dat ik afwisseling heb, anders wordt het misschien saai." Als ze is afgestudeerd, wil ze drie dagen in de kapsalon aan de slag en twee dagen in de kledingzaak blijven werken. "Zo blijf je toch dat doen waar je passie bij ligt."
Kapper Wolter Vos Middelburg
Kapper Wolter Vos van Wolter Vos Kappers in Middelburg © Omroep Zeeland
Kapper Wolter Vos heeft in zijn carrière nooit meegemaakt dat het zo moeilijk was om mensen te vinden. Hij zoekt nu herintreders, die het vak van kapper opnieuw willen oppakken. Daarnaast denkt hij erover om andere kappers een plek in zijn salon aan te bieden in een maatschap-constructie. "Jonge mensen zijn er gewoon niet." Ondertussen maakt hij lange dagen. Om zeven uur 's morgens gaat de deur van zijn salon open. "Het blijft het mooiste vak dat er is."