OM eist taakstraf voor aanranding in Goes

Het Openbaar Ministerie (OM) eist 80 uur taakstraf voor een 32-jarige Goesenaar omdat hij een vrouw zou hebben aangerand. Toen de vrouw het nieuwe huis van de verdachte kwam bekijken, zou hij haar tegen haar wil in gezoend hebben en ook betast.
rechtbank middelburg
Het OM eist een taakstraf © Omroep Zeeland
Het incident zou zijn gebeurd zijn op 9 november 2020. De man en de vrouw kenden elkaar van jaren geleden, toen ze kort een relatie hadden. Ze kregen weer contact en de vrouw kwam bij de man langs om zijn nieuwe woning te bekijken. De man zou de vrouw op het balkon hebben omhelst en in de hals hebben gekust. Zij zou daarbij haar gezicht hebben weggedraaid. Even later probeerde hij haar op de mond te zoenen waarbij ze aangaf dat ze dat niet wilde. Daarna beginnen de verklaringen uiteen te lopen.

Volgens haar

De vrouw zegt dat de man ook haar borst heeft vastgepakt en zelfs dat hij zijn hand in haar onderbroek heeft gestoken. Ze vertrok overstuur en ging naar een goede bekende van haar. Daar zei ze te zijn verkracht. Toen de bekende aan haar vroeg of de man ook in haar broek is geweest, ontkende ze dat. De politie werd gebeld en er zijn monsters afgenomen. Op de borst en in de hals werd DNA gevonden. In de broek niet.

Volgens hem

De man ontkent sinds het begin dat hij de vrouw heeft verkracht, wel geeft hij toe dat hij haar niet had mogen zoenen. "Ik had moeten vragen of ik haar mocht kussen", zegt hij daar nu over. Ook zegt hij haar borst niet aan te hebben geraakt. Volgens hem is de vrouw na het zoenen vertrokken.
De vrouw woont begeleid en ook een van haar begeleiders is verhoord in deze zaak. Die uitte verbazing dat er aangifte is gedaan van verkrachting en zegt verder dat de vrouw niet betrouwbaar wordt geacht.

Strafeis

Het OM zegt dat verkrachting niet te bewijzen is omdat er buiten de verklaring van het slachtoffer geen bewijs is dat het ondersteunt. Wel vervolgt het OM de man voor aanranding vanwege de kus en het vastpakken van de borst. Volgens het Openbaar Ministerie is er namelijk geen andere verklaring mogelijk voor het feit dat daar DNA van de verdachte is gevonden. De officier eist 80 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van twee weken.
Dat ziet de advocaat anders. Zij vraagt om vrijspraak. Het DNA kan ook op een andere manier op de borst van het slachtoffer zijn gekomen volgens de raadsvrouw. Ook herinnert ze de rechtbank eraan dat de begeleider van de vrouw haar niet betrouwbaar vindt en dat ze bij de eerste verklaring ontkende dat de man in haar broek is geweest. Daarnaast zou er geen dwang zijn geweest bij de kus en laat de behandeling van de zaak nu al drie jaar op zich wachten.
De rechtbank doet op 4 december uitspraak.