Terneuzense kindercoach: 'Ouders ervaren stress voor Sinterklaas, doe ik mijn kinderen niet tekort?'

Sinterklaas is in het land, maar zorgt niet bij iedereen voor een lach op het gezicht. Volgens kindercoach Nicole van Pamelen van De Zeeuwse Pluim in Terneuzen, kan de tijd voor pakjesavond bij ouders én kinderen ook voor stress zorgen. "Ouders denken dan: is het niet erg dat ik een grens stel voor mijn kind? Nee, je mag je schoen niet elke dag zetten? Terwijl andere kinderen dat misschien wel mogen?"
Schoenen zetten voor Sinterklaas
Schoenen zetten voor Sinterklaas © ANP
De coach geeft nog meer voorbeelden. "Kinderen kunnen geen grens stellen. Als het aan hen ligt, eten ze onbeperkt pepernoten en zetten ze iedere dag hun schoen. Dat kan voor ouders druk opleveren. Zij zien bijvoorbeeld op sociale media hoe andere ouders Sinterklaas vieren en veel cadeautjes geven aan hun kind, terwijl jij je kind dat niet wil of kan geven."

'Leg jezelf niet te veel druk op'

Volgens Van Pamelen straalt die stress door van de ouders naar de kinderen. "Kinderen spiegelen hun gedrag", vertelt ze. "Ze doen hun ouders na en je merkt dat de kinderen ook onrustig worden als de ouders dat zijn." Om dat tegen te gaan heeft de kindercoach een aantal tips.
"Stel gewoon die grenzen. Je doet jouw kinderen niet tekort. Maak bijvoorbeeld een kalender met op welke dagen zij hun schoen mogen zetten en worden de sinterklaasfeestjes té veel? Blijf dan gewoon lekker gezellig thuis. Je doet je kind niet tekort als ze een keer teleurgesteld zijn. Leg jezelf niet te veel druk op."
Kindercoach Nicole van Pamelen van De Zeeuwse Pluim in Terneuzen vertelt