Kinderen leren over brandveiligheid, maar moeten kennis wel doorgeven aan ouders
Weet een kind wat het moet doen bij een brand? Als het goed is de kinderen van de Koelmanschool in Goes nu wel. Zij kregen vandaag les in brandveiligheid van de Veiligheidsregio Zeeland. Zo leerden ze bijvoorbeeld om 112 te bellen en brand in een pan te voorkomen.

De spraakzame, enthousiaste Julia (11) staat voor het fornuis waar een pan op het vuur staat. Er woedt brand in de pan, aan Julia de taak om die zogenaamde brand te blussen. Ze legt de deksel op de pan, maar knijpt haar ogen dicht: "De rook doet een beetje pijn aan je neus. Het blokkeert m'n luchtwegen."
Julia heeft alle informatie - en dat is nogal wat - goed onthouden: "We hebben net geleerd dat je 112 kunt bellen. En dat je sowieso naar buiten moet en de deuren sluiten zodat de rook zich minder snel kan verspreiden." Ze vindt deze bijzondere schooldag erg leuk, maar het allerbelangrijkste voor Julia is de toets. Aan het eind van de dag moeten alle kinderen vragen beantwoorden over de materie en Julia gaat voor de hoogste score: "Daar gaan we wel vanuit ja."

Met behulp van een aantal scenario's worden de kinderen van groep 7 en 8 verplicht om interactief mee te doen. Zo is er een huis nagemaakt met drie kamers en moeten ze opzoek naar brandonveilige spullen die ook in hun eigen huis zouden kunnen liggen. De kinderen doen dus kennis op, maar moeten die vervolgens niet alleen voor zichzelf houden: "Als ze straks thuiskomen, hoop ik dat ze dit bespreken met hun ouders, opa's en oma's", zegt Ronald van Leeuwen, medewerker van Brandveilig Leven.
Van Leeuwen zet de kinderen aan het werk bij een nagemaakt huisje. Dit is niet de eerste klas die hij toespreekt over de levensgevaarlijke situaties die zich voor kunnen doen in een keuken. De Koelmanschool is een van de elf basisscholen die de komende drie weken langs komen. Het ouderlijk huis van Julia is straks het veiligst van allemaal.