Nieuwe schoolcampus Terneuzen: 'Samenwerken met universiteiten en bedrijven'

De campus die in Terneuzen moet komen moet naast onderdak bieden aan 2.200 leerlingen van het Lodewijk College, ook ruimte bieden aan andere scholen én ondernemers. Dat meldt de gemeente Terneuzen. De gemeente onderzoekt de mogelijkheden om samen te werken met voortgezet speciaal onderwijs, het Centrum voor Top Techniek, Scalda, de HZ University of Applied Sciences, University College Roosevelt én de Universiteit Gent.
Lodewijk College
Lodewijk College © Omroep Zeeland
Ook denkt de gemeente aan samenwerkingen met het bedrijfsleven en verenigingen en organisaties voor sport, kunst en cultuur. De campus moet voor het schooljaar 2028-2029 klaar zijn.

Niet alle neuzen dezelfde kant op

De campus moet zo'n 80 miljoen euro gaan kosten. Volgens de gemeente Terneuzen is de huisvesting van de scholen voor de lange termijn: "De school kan de komende 40 tot 50 jaar gebruikt worden."
Ondanks dat er al lange tijd gesproken wordt over dit megaproject van de gemeente, staan nog altijd niet alle neuzen dezelfde kant op. Zo zijn er meerdere partijen die het project "te ambitieus" vinden en hebben zorgen over de eventuele financiële gevolgen. Inwoners van Oude Vaart, de wijk waar de campus moet komen, uitten in oktober ook hun bezorgdheid.

Definitief besluit

In december 2022 besloot de gemeenteraad het onderzoeksgebied van locatie Vliegende Vaart aan te wijzen als de ontwikkellocatie voor de huisvesting van het voortgezet onderwijs. De ruimtebehoefte van het vloeroppervlak is ruim 16.000 m2. De komende periode onderzoeken de gemeente samen met het Lodewijk College of dit voldoende ruimte is. In 2024 hoopt de gemeente een definitief besluit te nemen.
Dit bericht is een samenwerking met GO-RTV.