Kamerlid Van den Hil uit Goes wil door voor de VVD: 'Het smaakt naar meer!'

Het is bijna zo ver. Morgen mogen we naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat is spannend voor de stemmers maar ook zeker voor de Zeeuwen die zich verkiesbaar hebben gesteld, zoals Jacqueline van den Hil van de VVD. Al twee jaar heeft ze een zetel in de Kamer, en met plaats 25 op de kieslijst zou het volgens de peilingen zomaar kunnen dat ze daar de komende jaren weer plaatsneemt.
Jacqueline van de Hil in de Tweede Kamer
Jacqueline van den Hil in de Tweede Kamer © ANP
"Het smaakt zeker naar meer", zegt Van den Hill enthousiast. Vandaag was de politica te gast in radioprogramma de Zeeuwse Kamer. In aanloop naar de verkiezingen schuift er iedere dag een politicus aan om te vertellen over zijn of haar partijstandpunten. Voor Van den Hil een kans om zowel terug te blikken en vooruit te kijken.

'Als je eenmaal gewend bent, wil je wel door'

"De afgelopen jaren moest ik het vak echt eerst even leren. Maar als je eenmaal gewend bent, dan wil je wel door, merk ik nu", vertelt ze. "Er zijn een aantal punten waar ik natuurlijk al mee begonnen ben. Zeeland naar Den Haag halen en Den Haag naar Zeeland halen bijvoorbeeld. Dat is redelijk gelukt, maar wil ik wel verder uitbouwen."
Van den Hil heeft de afgelopen jaren veel aandacht gevraagd voor het tekort aan tandartsen en huisartsondersteuners. "Dat komt vanuit mijn zorgachtergrond." Van den Hil heeft meer dan dertig jaar ervaring in de zorgsector. "Waar ik nu vooral achteraan ga is dat er een extra tandartsenopleiding moet komen in Rotterdam."
Kijk hieronder de Zeeuwse Kamer terug:
Jacqueline van den Hil (VVD) in de Zeeuwse kamer
Maar, mocht Van den Hil een plekje krijgen in de Kamer én bereikbaarheid in haar portefuille krijgen, dan weet de Zeeuwse ook waar ze keuzes in wil maken. "Ik heb me de afgelopen tijd heel erg druk gemaakt om de tunnel. Ik vind het dan toch mooi dat er dan gister zo'n besluit is genomen. Mark Harbers kon me niet voorbijlopen of ik trok 'm aan z'n jasje."

Samenwerken over de grens

En ook in de toekomst is ze van plan zich in te zetten voor verkeer en mobiliteit in haar thuisprovincie. "Ik denk dat er geïnvesteerd moet worden in beter OV en betere wegen. De provincie heeft een nieuw OV-plan, we moeten kijken of er beter over de grens van de provincie samengewerkt kan worden. En dan alsnog: je ontkomt er niet aan dat je in Zeeland je auto, je scooter of je brommer nodig hebt. Daarom ben ik blij dat de accijns op de benzine door de VVD laag is gebleven, want juist in deze regio moet je tanken."
Van den Hil hoopt op een goede uitkomst morgen: "Ik hoop dat we genoeg zetels krijgen zodat ik mijn werk kan voortzetten. Dat zou ik wel echt heel fijn vinden."