Albanees doet zich voor als havenmedewerker en krijgt zes maanden cel

Een 24-jarige man moet zes maanden de cel in en mag zich drie jaar lang niet in de omgeving van de haven van Vlissingen-Oost bevinden. Dat is de uitspraak van de politierechter in Middelburg. De man noch een advocaat waren bij de korte zitting aanwezig.
Zonsopkomst
Zonsopkomst boven Vlissingen-Oost © Anne-Marie van Ierse
De man werd op 17 augustus samen met een andere Albanese jongen aangetroffen op het haventerrein van Vlissingen-Oost. Ze verbleven in een azc in Duitsland, maar waren naar de Zeeuwse haven gekomen om de oversteek naar Engeland te maken.
De mannen waren over het hek van het haventerrein heen geklommen en kregen daarbij ook een elektrische schok. Daarnaast hadden ze gele hesjes aangetrokken zodat ze op havenmedewerkers zouden lijken. Volgens de rechter was het niet de juiste kleur, maar dat terzijde. De man die vandaag voor de rechter had moeten verschijnen werd opgepakt in een bestelbusje dat naar Engeland zou gaan.

Wat deden ze daar?

Volgens de officier van justitie staat het vast dat de mannen zich niet op het haventerrein mochten bevinden. Maar of hun verhaal waar is dat ze naar Engeland wilde is de vraag. "Voor hetzelfde geld was meneer er wel om drugs uit te halen en heeft hij zich verstopt. We zullen het nooit weten." De officier vraagt zich af hoe de mannen konden weten of en wanneer het busje naar Engeland zou gaan.
Maar het verblijven op het haventerrein op zich is al verboden, dus wat ze daar deden doet er dan wat minder toe volgens de officier. Ze eist zes maanden cel met daarnaast een gebiedsverbod voor de haven en de toegangswegen voor drie jaar. De rechter ging er in mee in zijn uitspraak: "Voor de strafbepaling is het niet van belang wat ze daar deden, ze mogen daar niet zijn." Hij geeft de man de straf die door de officier is geëist.

Medeverdachte

Tegelijk met de man van 24 is een 16-jarige jongen opgepakt. Hij stond eerder vandaag voor de kinderechter. Hij moet van de officier van justitie twee maanden de jeugdgevangenis in omdat hij 17 augustus onrechtmatig op het haventerrein in Vlissingen-Oost was. Naast een celstraf wil het OM hem ook drie jaar lang verbieden om zich op een haventerrein in Nederland te begeven.
De politierechter doet altijd meteen uitspraak. De kinderechter neemt daar twee weken de tijd voor.