Bewoners lopen verward en zenuwachtig in ondergoed op de gang: brandalarm blijft maar loeien

Woningcorporatie Woongoed Zeeuws-Vlaanderen heeft een nieuw brandalarmsysteem geïnstalleerd in wooncentrum De Welstede in Axel. Veiligheid staat voorop, maar helemaal vlekkeloos loopt het niet: eenmaal aan gaat het brandalarm niet meer uit. Het alarm loeit een half uur tot drie kwartier. Bewoners lopen door het lawaai verward en zenuwachtig in hun ondergoed op de gang.
Rosa en haar mantelzorger Bert vertellen over de herrie van het brandalarm
"Dat kan toch eigenlijk niet", zegt bewoner Rosa van Lo lichtelijk geïrriteerd. Ze is een van de ouderen die in De Welstede woont. Zittend in haar stoel vertelt ze over de 'kwellende 45 minuten'. "Ik belde naar een vriend, maar hij hing meteen weer op door het lawaai."
Woonzorgcentrum De Welstede
Woonzorgcentrum De Welstede © Google Maps
Woongoed Zeeuws-Vlaanderen heeft kortgeleden een nieuw brandalarmsysteem geïnstalleerd in het gebouw. Als nu één iemand in het gebouw iets laat aanbranden, gaat in het hele pand het alarm af. Zodra het alarm afgaat krijgt de meldkamer een melding. Dat is niet de meldkamer van de brandweer maar die van een speciaal bedrijf waar Woongoed Zeeuws-Vlaanderen een contract mee heeft.
Die meldkamer stuurt dan vervolgens iemand naar het complex om het brandalarm uit te schakelen. Alleen moeten die medewerkers, volgens een woordvoerder van Woongoed Zeeuws-Vlaanderen, vanuit Vlissingen naar Axel rijden. In het pand zelf kan en mag niemand het alarm uit zetten.
Bewoner Rosa van Lo
Bewoner Rosa van Lo © Omroep Zeeland
De woningcorporatie laat weten: "We begrijpen dat het voor bewoners heel vervelend is als het alarm afgaat terwijl er geen brand is en het gemiddeld een half uur tot drie kwartier duurt voordat dit afgezet kan worden."
De corporatie heeft geen concrete oplossing paraat, maar geeft aan dat de bewoners zelf wel iets kunnen doen, bijvoorbeeld als ze in de keuken staan. "We kunnen de bewoners nog bewuster maken van hun eigen gedrag en wat zij zelf kunnen doen om nodeloze brandmeldingen te voorkomen."

'Wat een geluid'

"Ik zou gewoon willen dat iemand van de zorg dat alarmknopje om kan draaien", zegt mevrouw Van Lo. Haar verzorger Bert Jansen hoopt dat Woongoed Zeeuws-Vlaanderen een bloemetje stuurt naar alle bewoners. "Ze betalen een goeie prijs voor een zelfstandige woning in dit complex. Daar mag wel wat meer tegenover staan dan al die bejaarden zenuwachtig maken."
Mevrouw van Lo haakt daar op in: "Heel zenuwachtig! Echt waar! Ik had het nog niet meegemaakt en dacht: wat een geluid, wat een geluid."