'Regenmeter' Adrie uit Zijpe houdt eigenlijk niet van regen: 'Ik heb liever dat het vriest, want dan heb je een zonnetje'

Het kan je bijna niet ontgaan zijn: alle regen van de afgelopen maanden. Adrie de Ruiter uit Zijpe bij Bruinisse is er dagelijks mee bezig. Hij houdt al ruim veertig jaar de regenmeterstanden in zijn voor- en achtertuin bij. Toch is het voor hem "geen topmaand". Hij woont vlakbij het water: "Daar splitsen de wolken zich waardoor we hier minder regen hebben."
Adrie maakt zich niet zo druk om alle regen
De Ruiter is al decennialang in de ban van regen. Dat is opvallend, want eigenlijk houdt hij er niet eens zo van. "Ik heb liever dat het vriest, want dan heb je een zonnetje. Het zonnetje verveelt niet zo, maar regen wel op zo'n dag als vandaag." In zijn werkende leven als stratenmaker, en later in de buitendienst bij de gemeente, was hij altijd afhankelijk van het weer. Het bijhouden van de regenstanden is dus uit nood geboren, maar na zijn pensioen is hij er nooit meer mee opgehouden.
Met een stevige pas loopt hij naar de regenmeter in zijn achtertuin. "Er zit nu maar 14 millimeter in", zegt hij enigszins teleurgesteld. In zijn woonkamer liggen de schriftjes waarin hij al die jaren alle standen heeft opgeschreven. Hij heeft dus al veel gemeten, genoteerd en geanalyseerd.
Adrie de Ruiter bij een van zijn regenmeters
Adrie de Ruiter bij een van zijn regenmeters © Omroep Zeeland
Waar het in november in Vlissingen al 141 millimeter heeft geregend, is de regenmeter van Adrie leger gebleven. "Ik zit nu op 127 millimeter voor de maand november." Hij pakt zijn schriftje erbij om te zoeken naar jaren waarin dat getal hoger lag. "In 1996 viel er 134 millimeter en in 1998 was het 145 millimeter, dat is mijn record."
Hij legt uit waarom er in Zijpe gewoonlijk minder regen valt dan in andere delen van Zeeland. "We zitten hier vlak tegen het water aan. Daar splitsen de wolken. De Oosterschelde is warmer dan de koude lucht. Daardoor krijg je drukverschillen en splitsen de wolken zich." Het komt geregeld voor dat hij wolken op zich af ziet komen die vervolgens richting Brabant en Goeree-Overflakkee opensplijten.

'Heel normaal'

Desondanks erkent hij dat het een natte november is: "Ja, het is behoorlijk nat. Maar rond deze tijd heb je regen en wind, een natte periode. Dat is heel normaal. Meestal zit je toch wel behoorlijk hoog in november met regen."
Vooralsnog maakt hij zich niet druk over de regen. Het hoort er nou eenmaal bij, vindt hij. En vies van een tegelwijsheid is hij niet: "We willen alles verklaren. Gelukkig hebben we nog geen invloed op het weer. Dan vergaat de wereld."

Nat in Vlissingen

"Vandaag hebben we de 141 millimeter bereikt, dat is genoeg regen voor bijna twee maanden", zegt weerman Jules Geirnaerdt over het weer. Hij spreekt over extreem veel regen. Toch is het nog geen weerrecord. In Vlissingen spant 2009 dus de kroon met 154 millimeter, gevolgd door 1960 met 146 millimeter en dit jaar met 141 millimeter.