GGD roept Zeeuwse gemeenten op meer te doen om vaccinatiegraad onder kinderen te verhogen

De GGD Zeeland maakt zich zorgen over de lage vaccinatiegraad in onze provincie. Het aantal kinderen dat wordt ingeënt tegen ziekten als de mazelen neemt namelijk al jaren af en afgelopen jaar duikelde dat aantal nog eens flink omlaag. Het is volgens de GGD vooral aan gemeenten om de niet-religieuze vaccinweigeraars over te halen hun kinderen wel te laten vaccineren.
Volgens de GGD kunnen de Zeeuwse gemeenten meer doen om vaccinatiegraad te verhogen
Volgens de GGD kunnen de Zeeuwse gemeenten meer doen om vaccinatiegraad te verhogen © Omroep Zeeland
Het doel van het RIVM is dat 90 procent van de kinderen is ingeënt volgens het Rijksvaccinatieprogramma, maar in Zeeland haalt niet één gemeente dat doel. De gemiddelde vaccinatiegraad in onze provincie is 74,8 procent, maar in sommige gemeenten, zoals Reimerswaal, Borsele, Tholen en Sluis, is de vaccinatiegraad zelfs minder dan 70 procent.

'Grotere kans op uitbraak'

Hoewel de GGD Zeeland eerder in een schriftelijke reactie nog wat terughoudend was, erkent Marlène Nieskens van de GGD Zeeland nu dat de daling in vaccinatiegraad inderdaad een groot risico met zich meebrengt. "Een optimale bescherming heb je met een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad. Dat halen we in Zeeland niet. Met als gevolg dat de kans op een uitbraak en de gevolgen van een uitbraak aanzienlijk groter zijn."
Ze hoopt dat het nog lukt om het tij te keren. En daarin ziet ze zeker ook een rol weggelegd voor de gemeenten, die als opdrachtgever de GGD Zeeland aansturen. Vooral de gemeenten met een lage vaccinatiegraad, zoals Reimerswaal, Borsele en Tholen, maar ook gemeenten met een sterke daling, zoals Sluis en Middelburg, zouden er wat haar betreft meer werk van mogen maken.
Van oudsher is Zeeland een gebied met een lage vaccinatiegraad doordat relatief veel inwoners ervoor kiezen om hun kinderen vanuit geloofsoverwegingen niet te laten vaccineren, met name onder Zeeuwen met een reformatorische achtergrond. Toch heeft de recente daling volgens Nieskens niets met deze doelgroep te maken.

Invloed van corona

"We merken dat vooral corona van grote invloed is geweest. Mensen die hun twijfels hadden bij de coronavaccins kiezen er nu ook voor om hun kinderen niet in te enten met de vaccins van het Rijksvaccinatieprogramma, die we al veel langer gebruiken", aldus Nieskens.
Marlène Nieskens van de GGD Zeeland hoopt dat gemeenten in actie komen om de vaccinatiegraad te verhogen
Marlène Nieskens van de GGD Zeeland hoopt dat gemeenten in actie komen om de vaccinatiegraad te verhogen © Omroep Zeeland
Hoewel ze hun twijfels respecteert, laat Nieskens weinig heel van sommige van hun argumenten. "Wij werken alleen met vaccins die én veilig zijn én bewezen effectief zijn, want anders geven we ze niet."

'Vaccins zijn veilig'

Ze roept dan ook iedereen, die nog twijfelt over wel of niet vaccineren, op om het vooral wél te doen. "De vaccins zijn veilig. En het gaat om allerlei ziekten, die heel ernstig kunnen verlopen en die kun je dus met een simpele vaccinatie voorkomen."
Eerder vandaag riep immunoloog Ger Rijkers van de University College Roosevelt de gemeenten al op om in actie te komen om die lage vaccinatiegraad nu eens aan te pakken. Nieskens sluit zich daar, zij het voorzichtig, bij aan. Ook zij ziet een taak weggelegd voor de gemeentebesturen.

Onderzoek naar doelgroepen

"Als gemeente kun je bijvoorbeeld onderzoek doen naar welke verschillende doelgroepen er zijn onder de vaccinweigeraars en dan kunnen we samen kijken naar hoe we die verschillende doelgroepen kunnen aanspreken. Zo kunnen we samen optrekken om een hogere vaccinatiegraad te bereiken", aldus Nieskens.