'Veilig vuurwerk bestaat niet': ook sterretjes, grondtollen en fonteintjes kunnen gevaarlijk zijn

Vuurwerk is mooi om naar te kijken, maar nog steeds raken er tijdens elke jaarwisseling mensen gewond door vuurwerk. Vooral kinderen lopen brandwonden op. Daarom geeft de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) voorlichting aan basisschoolleerlingen over vuurwerk.
kindervuurwerk
Kind steekt kindervuurwerk af © ANP
De afgelopen jaren steeg het aantal vuurwerkslachtoffers onder de twaalf jaar. De helft liep brandwonden op door het afsteken van categorie F1-vuurwerk zoals sterretjes, grondtollen en fonteintjes. Wat veel mensen niet weten is dat je minimaal twaalf jaar moet zijn om dit vuurwerk af te mogen steken.

Bij de brandweer langs

Daarom is voorlichting nodig. Samen met Halt geeft de Veiligheidsregio Zeeland in aanloop naar de jaarwisseling voorlichting op diverse brandweerposten aan basisschoolleerlingen. Halt legt uit wat de gevolgen kunnen zijn als je betrapt wordt tijdens het illegaal afsteken van vuurwerk, de VRZ geeft voorlichting over het veilig omgaan met vuurwerk. Vandaag sluiten we aan in Vlissingen. Daar krijgen leerlingen van de groepen zeven en acht van de Vlissingse Schoolvereniging en van Het Kompas uit Oost-Souburg voorlichting.
vuurwerk brandt gat in t-shirt
Een sterretje kan brand veroorzaken op kleding © Omroep Zeeland
Arsène van Esbroek, vrijwilliger bij de brandweer in Westdorpe, heeft een groep kinderen om zich heen verzameld. Hij heeft een sterretje aangestoken en vraagt aan de kinderen of dat koud of heet vuur is. De kinderen twijfelen. Als Arsène vervolgens het sterretje tegen een t-shirt op een paspop houdt, is het snel duidelijk. Smeulend ontstaat er een gat in het t-shirt.

1.000 graden

"Ik laat ze categorie 1-vuurwerk zien, zoals sterretjes en ijsfonteinen", zegt de brandweerman. "We vertellen dat ze een veiligheidsbril moeten gebruiken en een aansteeklont en we geven aan dat de kerntemperatuur van bijvoorbeeld een sterretje boven de 1.000 graden Celsius ligt. En dat het daarom ook goed is om na te denken over welke kleding je aan doet."
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) keurde dit jaar bijna de helft van het F1-categorie vuurwerk af. Met name de fonteinen voldeden niet aan de keuringseisen.
Owen van Het Kompas in Oost-Souburg is een van de kinderen die vandaag voorlichting krijgt. "Ik heb geleerd dat je twaalf jaar moet zijn om kindervuurwerk te mogen afsteken en dat je bijvoorbeeld een vuurwerkbril moet dragen."
Veel kinderen blijken eigenlijk niet te weten dat je twaalf jaar moet zijn om categorie 1-vuurwerk (kindervuurwerk) af te mogen steken. "Nee, dat wist ik niet", zegt de 11-jarige Hope. "Ik steek ook wel eens erger vuurwerk af. Dat is niet van mij, maar van anderen. Ik ga nu beter uitkijken."

Vuurwerk mee naar school

"Ik heb het ook wel eens meegemaakt dat ik vroeg of er iemand vuurwerk bij zich had van zo'n groep zeven of acht", vertelt Arsène. "Toen kreeg ik gelijk wat vuurwerk in mijn handen gedrukt. Dat kind nam het gewoon mee naar school. Zorgwekkend."
voorlichting vuurwerk
Kinderen luisteren naar voorlichting over vuurwerk © Omroep Zeeland
"Daarom vindt de Veiligheidsregio Zeeland het belangrijk om voorlichting te geven hoe je veilig omgaat met vuurwerk", zegt Esther de Kruyf. "Veilig vuurwerk bestaat niet, maar je kunt er wel veilig mee omgaan. Ook ouders hebben daar een belangrijke rol in."
De voorlichting van Halt en de Veiligheidsregio aan de lagere scholen loopt nog tot 14 december. Aanstaande maandag en dinsdag gebeurt dat in de brandweerpost aan de Torenweg in Middelburg. Daarna zijn nog Serooskerke en Kamperland aan de beurt.