EHBO-training voor marathonlopers om elkaar onderweg te kunnen helpen: 'Niet aan de zijlijn staan'

Een kleine twintig hardlopers die trainen voor de marathon Zeeuws-Vlaanderen trekken een keer niet hun hardloopschoenen aan, maar komen samen voor een gratis les EHBO. Van reanimatie tot helpen bij verstikkingsgevaar, de lopers krijgen een stoomcursus eerste hulp. De kans dat er onderweg iets mis gaat ligt altijd op de loer. En lang niet iedereen weet hoe ze de ander te hulp kunnen schieten.
EHBO-training marathonlopers ZVL
In totaal volgen veertig hardlopers de EHBO-training © Omroep Zeeland
Dat blijkt wel als de deelnemers aan de training de theorie in de praktijk moeten brengen. Op de grond ligt een pop om een reanimatie op te oefenen. Voor sommigen is het compleet nieuw, terwijl anderen al vrij goed weten wat ze moeten doen, zoals Etienne. "Ik heb wel vaker een EHBO-cursus gedaan. Maar ik vind het goed om het te herhalen, want je vergeet het snel. Ik wil niet aan de zijlijn staan als er iets gebeurt en mij afvragen wat ik ook alweer moest doen", legt hij uit.

Even opfrissen

Voor de ander is reanimeren en het gebruiken van een AED (defibrillator) nog wel onbekend. Zoals voor Tianda: "Ik heb op de basisschool wel EHBO-les gehad, maar ik ben helemaal vergeten hoe het gaat. Het was ook wennen omdat je niet bekend bent met het gevoel van op iemands borstkas drukken. Ik heb gelukkig nog nooit zoiets meegemaakt, maar het is wel belangrijk om te weten wat ik eventueel kan doen. Al is het maar 112 bellen of de AED pakken."

Het kan altijd misgaan

En dat is precies waarom de marathon Zeeuws-Vlaanderen deze cursus aanbiedt. "Begin dit jaar ging het bijvoorbeeld bij zo'n training voor de kustmarathon mis bij een loper. Door snel handelen van anderen heeft de man het overleefd. Dat was voor ons de aanzet om ook voor onze lopers een training te organiseren", vertelt Guy van den Driesse die de trainingsgroep coördineert. In totaal krijgen veertig hardlopers, verdeeld over twee avonden een basistraining.
EHBO Koewacht geeft de training aan de hardlopers
EHBO Koewacht geeft de training aan de hardlopers © Omroep Zeeland
Die training wordt gegeven door de EHBO Koewacht, die jaarlijks ook aanwezig is bij het hardloopevenement in Zeeuws-Vlaanderen. Met de hardlopers gaat Fré Bakker in op de gevaren die voor lopers op de loer liggen, zoals hittestuwing. Dat is oververhitting binnenin het lichaam. "Dat kan heel gevaarlijk zijn en zelfs tot hitteberoerte leiden", legt hij uit. Maar hij neemt samen met zijn dochter ook stap voor stap met ze door wat ze moeten doen bij een reanimatie. "Meteen reanimeren kan het verschil betekenen tussen leven en dood."

Klaar voor eerste hulp

Na de avond gaan de cursisten met een opgefriste EHBO-kennis naar huis. "Onze groep is nu getraind in wat er allemaal op je af komt als je iemand te hulp wilt schieten. We zijn een hechte groep. Je hoopt natuurlijk nooit dat er onderweg iets gebeurt. Maar ik denk wel dat we er dan wel klaar voor zijn en eerste hulp kunnen bieden", zegt coördinator Van den Driesse.
De marathon Zeeuws-Vlaanderen is in het weekend van 20 en 21 april volgend jaar.