Reimerswaal pakt discriminatie aan: in 2024 scherpere aanpak

Opnieuw doet PvdA in Reimerswaal een poging voor een anti-discriminatiebeleid. Hoewel een raadsmeerderheid weinig voelt voor de nieuwe motie van raadslid Marjolein Sinke-Oele, komt het college haar tegemoet. "Er wordt aan gewerkt", belooft wethouder Ad Meeuwsen. Al volgend jaar zijn nieuwe regels te verwachten.
Discriminatie
Reimerswaal komt met nieuw beleid om discriminatie en racisme tegen te gaan. © Pixabay
De motie haalt het niet -slechts drie raadsleden stemmen vóór- en een soortgelijk voorstel heeft het een halfjaar geleden ook niet gered. Maar er is in de tussentijd wel wat veranderd, benadrukt Sinke-Oele. Het PvdA-raadslid constateert dat de polarisatie ook binnen de gemeente toeneemt: sinds de oorlog in het Midden-Oosten komt discriminatie acht keer zoveel voor, stelt ze. En dat past niet bij Reimerswaal, stelt ze. "Wij willen een hechte gemeenschap zijn, waar niemand zich buitengesloten voelt."

Grondwet

De aanpak van ongelijkheid is al vastgelegd in artikel 1 van de Nederlandse Grondwet. Mede om die reden heeft de raad het eerdere voorstel afgewezen. Echter, de praktijk toont aan dat de wet niet altijd wordt nageleefd - stelt Sinke-Oele. "Een goede aanpak van discriminatie gaat verder dan wat de wet voorschrijft", benadrukt ze. "Want door buitensluiting kunnen mensen voor het leven beschadigd raken."

Tijd nodig

Discriminatie komt in Reimerswaal overal voor: op straat, op scholen, op het werk en in het verenigingsleven. Wethouder Meeuwsen zegt "volop bezig te zijn" met nieuw anti-discriminatiebeleid. "Maar zoiets heeft tijd nodig", merkt hij op.
Dit is een bericht van Streekomroep De Bevelanden.