Premier België pleit voor twintig jaar langer openhouden kernreactor Doel

Premier Alexander De Croo van België vindt dat zijn land serieus moet overwegen om twintig jaar langer gebruik te maken van kernenergie. Dat melden Belgische media. Daarvoor zou onder meer kernreactor Doel 4, net over de grens met Zeeland, langer open moeten blijven.
De kerncentrale van Doel
De kerncentrale van Doel © ANP
Naast Doel 4 zou ook Tihange 3 twintig jaar langer open moeten blijven, is de oproep van de premier. Dat zijn de twee jongste kernreactoren in het land.

Regering in onderhandeling

Eerder is afgesproken dat Doel 4 op 1 juli 2025 sluit en Tihange 3 twee maanden later, maar de huidige regering onderhandelt met energiebedrijf Engie of die twee kernreactoren langer open kunnen blijven.
In eerste instantie gaat dat over een periode van tien jaar en daar wijkt de huidige regering ook niet van af. De premier vindt wel dat de volgende regering serieus moet bekijken of de reactoren nog twintig jaar energie kunnen leveren.

'Ook kijken naar Tihange 1'

Naast het langer openhouden van Doel 4 en Tihange 3 vindt De Croo ook dat overwogen moet worden om de oudere kernreactor Tihange 1 langer te benutten.
In België zijn vijf kernreactoren actief: drie in Doel en twee in Tihange. Vorig jaar werd Doel 3 definitief stilgelegd, in februari sloot Tihange 2.