Universiteit wil pfas-probleem definitief oplossen en krijgt bijna 2,5 miljoen euro voor onderzoek

De Universiteit Utrecht heeft bijna 2,5 miljoen euro van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gekregen om onderzoek te doen naar duurzame manieren om pfas te verwijderen en te vernietigen. De universiteit spreekt van een "ambitieus project" dat mogelijk het pfas-probleem definitief kan oplossen.
De Universiteit Utrecht gebruikt haar eigen campus als een 'living lab'
De Universiteit Utrecht gebruikt haar eigen campus als een 'living lab' © ANP
De universiteit heeft voor het onderzoek een brandbluslocatie op de eigen campus bewust verontreinigd met pfas. Onderzoekers van verschillende faculteiten en onderzoeksgroepen gaan daarmee aan de slag.
Zo werken de onderzoekers aan technieken om pfas uit de grond te halen. Ook wordt gezocht naar manieren om pfas af te breken. Daarnaast komt onderzoek naar de verplaatsing van pfas in water en naar mogelijke biologische afbraakmethodes. Ook wordt gekeken hoe pfas uit het water kan worden gehaald, waarna de chemicaliën worden vernietigd.

Westerschelde vervuild

Wereldwijd zijn grote stukken land en water verontreinigd met pfas. Ook in de Westerschelde zijn grote hoeveelheden pfas gevonden, het is een van de meest vervuilde plekken in Nederland.
Pfas hebben water-, vet- en vuilafstotende eigenschappen en zitten daarom in veel producten, het zijn wel stoffen die moeilijk afbreekbaar zijn.