Reizigers klagen over vertragingen door verzakkingen bij het spoor: 'Het is om te janken'

Dat het Zeeuwse spoor op meerdere plaatsen is verzakt door de zware regenval van de afgelopen tijd zorgt voor frustratie bij treinreizigers. De verzakkingen én de aankomende herstelwerkzaamheden zorgen voor vertragingen in de dienstregeling.
In de vertraagde trein was het erg druk
In de vertraagde trein was het erg druk © Omroep Zeeland
Christina reageert op onze Facebookpagina: 'Regen? Is een groot gebrek aan onderhoud in het verleden.' Tom is er ook klaar mee: 'Of ligt er blad op de rails, of een bovenleiding is stuk, of een wissel is vastgevroren. Nu weer verzakkingen en ga zomaar door.' Willeke is kort, maar krachtig: 'Het is om te janken heel dat OV'. Een oplossing met een kwinkslag komt van Lucien: 'Zullen gewoon weer over gaan op paard en wagen?'
Op de borden op het station worden de vertragingen aangegeven
Op de borden op het station worden de vertragingen aangegeven © Omroep Zeeland
Op het station in Goes komt meneer Steenbakker het perron op lopen. "Ik ga naar mijn vriendin in Middelburg", vertelt hij, als hij met moeite de trap op komt. Steenbakker is op leeftijd en pakt meestal de taxi om zich te verplaatsen. "Maar mijn ritjes waren op. Ik ga niet zo vaak met de trein, maar als het moet, dan moet het. Er is ook niks aan te doen. Vertraging is vertraging."
Menzo Jan Giesbert op het station in Goes
Menzo Jan Giesbert op het station in Goes © Omroep Zeeland
Menzo Jan denkt daar anders over. "Vanmorgen moest ik wachten. Dat is vaker, er zijn vaker problemen." Dat gaat bij Menzo Jan wel langzaam op de zenuwen werken. "Ik vind het vervelend. Ik moest naar het werk en moest drie kwartier wachten. Maar soms komt 'ie helemaal niet. En dan moet mijn coach mij komen ophalen. Daar zijn ze natuurlijk niet zo blij mee."

Herstelwerkzaamheden

De komende maanden heeft spoorbeheerder ProRail achttien verschillende herstelwerkzaamheden ingepland. ProRail start zondagnacht met de herstelwerkzaamheden en hoopt dat de treinen vanaf maandag weer volgens dienstregeling kunnen rijden. Daar lees je hieronder meer over:
De werkzaamheden zijn een positief vooruitzicht, vindt Peter Sangster die met zijn vouwfietsje staat te wachten. Peter laat zich sowieso niet snel uit het veld slaan door de treinvertragingen. "Ik ben drie uur te vroeg. Ik moet naar Vlissingen en ik dacht: ik ga op tijd. Als ik dan tijd over heb, drink ik nog wel een bakkie op de boulevard."
Marit Loers heeft vaker last van vertraging van de treinen
Marit Loers heeft vaker last van vertraging van de treinen © Omroep Zeeland
Wel vindt Peter de verzakkingen van het spoor ongelofelijk. "We hebben weleens een verzakking van een tunnel gehad, maar nu dus het spoor. Ik vind het erg knap. Ongelofelijk."
Verzakkingen door zware regenval en extra druk
"In Zeeland heb je natuurlijk een ondergrond van klei", zegt Joke van der Cruysen, woordvoerder bij ProRail. "Bij hevige regenval kan het water niet goed weg. We hebben nu te maken met de natste maanden ooit en die combinatie zorgt ervoor dat dit soort verzakkingen gebeuren." Ook zijn er sinds december 2021 meer treinen gaan rijden op het Zeeuwse spoor, dat zorgt volgens ProRail voor extra druk.
Layla Muilwijk is druk aan het typen op haar telefoon: "Ik laat mijn moeder weten dat ik later ben, we moeten ermee leven", zegt ze na een diepe zucht. "Het gebeurt zó vaak. Ik vind het jammer, ik moet lessen volgen en daarna wil je gewoon naar huis. Ik heb vaak het gevoel dat het in Zeeland veel misgaat. Meer dan in andere delen van het land."

'Hopelijk wordt het snel opgelost'

Ook Marit Loers heeft dat gevoel. "Ik heb zelf ook in Breda gewoond en daar was het voor mijn gevoel veel minder vaak mis met de trein", zegt ze. "Het is echt lastig om op deze manier van en naar school te reizen. Hopelijk wordt het snel opgelost."