Stilte en geschreven oproepen confronteren Middelburgers met geweld tegen vrouwen

Aan het begin van de middag liep een groep studenten van University College Roosevelt de Lange Delft in Middelburg op om daar in stilte aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. Zwijgend stonden ze zij aan zij tussen het winkelend publiek. De borden die zij vasthielden met uitspraken zoals 'No is no' en 'Laat me leven' vertellen het verhaal.
Stil protest Middelburg
Zo'n dertig studenten liepen door het centrum van Middelburg © Omroep Zeeland
"Het zijn uitspraken van vrouwen die te maken hebben gehad met geweld of ongewenst grensoverschrijdend gedrag", legt Febe Verelst van studenteninitiatief Not Your Honey uit. "Het bordje 'I'm tired' gaat bijvoorbeeld over vrouwen die moe worden van het feit dat ze van alles moeten pikken van mannen. Onder het mom van 'boys will be boys' hoort het er zogenaamd bij. Dat worden wij als vrouwen ook wel beu."

Meer aandacht is nodig

De studenten van Not Your Honey doen mee aan de wereldwijde campagne Orange the World. Dat is een internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagne vindt ieder jaar plaats van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag.
Aandacht voor geweld tegen vrouwen is ook in Middelburg hard nodig, zegt Verelst. "Mensen denken dat geweld tegen vrouwen of seksuele intimidatie hier niet plaatsvindt, omdat het toch een kleinere stad is dan Rotterdam of Amsterdam, maar ook hier worden vrouwen lastig gevallen."
Stil protest Middelburg
Op de Lange Delft stond de groep studenten zo'n drie kwartier stil © Omroep Zeeland
Voorbeelden van geweld of ongewenst gedrag tegen vrouwen zijn er genoeg. "Dat je nageroepen wordt op een nare manier en aanrakingen op het moment dat je ze niet wilt hebben", vertelt de woordvoerster van de zwijgende studenten. "Vorig jaar werden er ook vrouwen gedrogeerd, dus het is zeker een probleem hier. Met dit protest willen we laten weten dat we ons niet veilig voelen en dat we willen dat daar iets aan gedaan wordt."

Hulp van horecapersoneel

De gemeente Middelburg zou daar bijvoorbeeld al voor kunnen zorgen door betere straatverlichting te plaatsen, vindt Verelst. Over een andere oplossing zijn de studenten al in gesprek met het stadsbestuur. "Dat heet 'Ask for Angela'-project", licht Verelst toe. "Daarmee zou je dus in een bar of restaurant aan het barpersoneel kunnen vragen naar Angela, zodat zij weten dat je in een onveilige situatie verkeert en je kunnen helpen. Maar dat is nu nog in ontwikkeling."

Verschillende reacties

Het stille protest van vanmiddag leverde op straat verschillende reacties op. Sommige mensen begrepen er niet veel van, anderen vonden dat de leuzen op de borden in het Nederlands meer duidelijkheid zouden geven en weer anderen waren heel positief. "Het gebeurt meer dan je denkt, ook achter gesloten deuren," zegt een vrouwelijke voorbijganger. "Dus het is heel goed dat hier aandacht voor is."