Cees van den Bos ziet burgemeesterschap Goes als een unieke kans: 'Goes komt maar één keer langs'

'Een ontzettende domper', 'uitermate jammer' of 'hij zit er nog maar zo kort.' Dat waren reacties uit Urk op het vertrek van burgemeester Cees van den Bos, die naar Goes komt. Voor sommigen in zijn oude gemeente kwam het vertrek als een donderslag bij heldere hemel, maar hij doet het uit liefde voor de plaats, vertelt hij in het radioprogramma Zeeland Wordt Wakker.
Cees van den Bos
Burgemeester Cees van den Bos is nu nog burgemeester van Urk © ANP
"Er komen soms kansen in je leven voorbij die maar één keer langskomen en die moet je dan grijpen", luidt zijn uitleg. "En Goes komt maar één keer langs. Goes is voor mij echt uniek." Voor hem is er geen enkele gemeente die Goes overtreft. Hij bracht er zijn schooltijd door, liep er stages en zegt dat hij de mentaliteit goed kent.
Zijn tijd in Urk was niet altijd even gemakkelijk Zo kreeg hij te maken met een wethouder die vlak voor het aantreden van Van den Bos op moest stappen vanwege een integriteitskwestie. Rellende jongeren waarvoor twee keer een noodverordening uitgevaardigd moest worden. Ook zonk een Urker viskotter voor de kust van Schiermonnikoog.
Cees van den Bos is geboren in Bruinisse. Hij was van 2014 tot 2020 wethouder namens de SGP in de gemeente Schouwen-Duiveland. Daar vertrok hij om burgemeester te worden op Urk.
De verwachting is dat hij per 1 februari 2024 wordt benoemd als burgemeester van Goes. Hij volgt PvdA-burgemeester Margo Mulder op. Zij vertrok afgelopen zomer naar Bergen op Zoom. Marcel Fränzel heeft al die tijd het burgemeesterschap in de gemeente waargenomen.
"Op Urk heb ik het inderdaad niet makkelijk gehad", beaamt Van den Bos. "Maar ik heb ook veel waardering ontvangen. Ik kijk er niet negatief op terug en heb er ook bijzonder veel geleerd. Als jij liefde voelt voor een dorp, doe je het ook met liefde voor die mensen. Dat heb ik gedaan en diezelfde liefde voel ik ook voor Goes."

Teleurstelling in Urk

Ondanks de teleurgestelde reacties in Urk, begrijpen velen het ook wel. "Goes is toch een maatje groter en dichterbij zijn thuis", zegt Hendrik Hakvoort van Gemeentebelangen Urk tegen Omroep Flevoland. Hij denkt wel dat het vinden van een opvolger een uitdaging gaat worden.
Van den Bos zegt wel blij te zijn om te horen dat er zo positief over hem gedacht werd. 'Verbinding tot stand brengen' vindt hij dan ook de belangrijkste taak als burgemeester en die hoopt hij in Goes voort te zetten. "Ik wil zorgen dat mensen het gevoel hebben dat Goes echt de gemeente is voor hen. Ik steek daar heel mijn hart en heel mijn hebben en houwen in."