Dronken kapitein voor de rechtbank: 'Ik wilde op staande voet ontslagen worden'

Een 58-jarige kapitein uit Gemert heeft een voorwaardelijke vaarontzegging en een boete van duizend euro opgelegd gekregen door de rechtbank in Middelburg wegens het varen onder invloed. In mei 2022 blies de man 800 ugl, nadat de waterpolitie een melding had gekregen over een dronken schipper van een motortankschip bij Rilland.
Blaastest
Foto ter illustratie © oz
De man, die eerlijk toegaf dat hij alcoholist is, had een opvallende verklaring voor zijn gedrag die dag. "Ik wilde op staande voet ontslagen worden door mijn baas. Ik had het niet op deze manier moeten doen, maar mijn missie is wel geslaagd", zo verklaarde hij bij de politierechter.

Hoger loon

De Brabander is al 25 jaar schipper en had zijn Vlaamse bazin om een hoger loon gevraagd. Dat kreeg hij niet. In de drie maanden opzegtermijn om zelf ontslag te nemen, had hij geen zin. En dus bedacht hij een onorthodox idee.

Al twee uur aangemeerd

De man bestuurde die dag in mei een tankschip van 125 meter lang en ruim 11 meter breed. Hij gaf toe dat hij al wat bier op had tijdens het varen, maar beklaagde zich in de rechtbank over het feit dat de waterpolitie pas langkwam toen hij al twee uur aangemeerd was in de sluis van Hansweert.
In die uren daarna had hij nog veel meer gedronken. In totaal zo'n vier halve liters bier, verklaarde hij. Volgens de rechtbank zou dat wel kunnen kloppen, 800 ugl staat ongeveer gelijk aan twaalf glazen.
De officier van justitie eiste acht maanden voorwaardelijke vaarontzegging met een proeftijd van twee jaar en een boete van 1300 euro. De rechter was dus iets milder. Hij vond dat er rekening mee gehouden moest worden dat de man pas een blaastest deed, nadat hij al enige tijd was aangemeerd.

Afkickkliniek

De rechter sprak zijn waardering uit voor het feit dat de verdachte zo eerlijk was, maar ook zijn zorgen. De man zat eerder twee keer in een afkickkliniek, maar drinkt nog steeds.
"Ik werk nog steeds als schipper, nu bij de concurrent." Op de vraag van de rechter of zij weten van zijn alcoholprobleem, antwoordde hij ontkennend.
Wel heeft deze rechtszaak de schipper wakker geschud, zo zei hij. "Meneer de kapitein, dit gaat zo niet verder", heb ik tegen mezelf gezegd. Ik probeer niet meer te drinken als ik aan het werk ben. Dat lukt niet altijd, maar meestal wel."