Directeur Dow over banen die naar India verhuizen: 'Ik hoop dat dit voorlopig het laatste is'

Het is de pure realiteit waarop we dit moment inzitten in onze markt, benadrukt directeur Anton van Beek van Dow Terneuzen. Hij reageert op de aangekondigde ontslagronde bij het servicecenter van het bedrijf. Ruim honderd kantoorbanen staan op het punt te verhuizen naar India. De chemiesector staat onder druk. "Als de economie verder terugloopt dan moeten we kijken, wat moeten we nu weer doen? Ik hoop dat dit voorlopig het laatste is."
Anton van Beek, president-directeur Dow Benelux
Anton van Beek, president-directeur Dow Benelux © Omroep Zeeland
Niet alleen Dow heeft te maken met een veranderende markt. De concurrentie is hoog en dus moet er op de centen worden gelet. Eerder besloot de buurman van het chemiebedrijf, Trinseo, al een fabriek te sluiten. Dat Dow in Terneuzen nu wordt getroffen, is geen grote verrassing. In maart werd al aangekondigd dat er in Nederland 169 banen zouden verdwijnen bij het chemieconcern.

Net zo goed in India

Nu zijn er verdere stappen genomen. Gisteren heeft de directie van het bedrijf de ondernemingsraad ingelicht. 108 banen verdwijnen van het servicecenter in Terneuzen naar India. Het personeel reageert volgens Van Beek ontzet. "Voor de mensen is het heel vervelend. Het is niet iets wat ze graag willen horen en het is niet iets wat managers graag vertellen." Maar een andere mogelijkheid zat er volgens hem niet in: "Het zit economisch tegen en dan moet je iets bedenken om de kosten omlaag te krijgen."
Het centrum in Terneuzen blijft bestaan. In totaal werken er 1.200 werknemers. De banen die naar India verhuizen zijn voornamelijk kantoorbanen, zoals Marketing en Sales, HR en Finance. "Door automatisering kan je zulke banen brengen naar een land waar de kosten laag liggen. Dus niet alleen voor Europa, maar wereldwijd", aldus Van Beek.
Je ziet bedrijven het lastig hebben. De vraag valt tegen, we zien de effecten van de inflatie.
Anton van Beek, directeur Dow Benelux
Toch maakt hij zich zorgen over de toekomst. Een sneeuwbaleffect is niet uitgesloten. Overheden verwachten dat chemiebedrijven verduurzamen, maar de bedrijven moeten blijven concurreren. "Dat ervaren heel veel andere spelers in Europa ook," aldus de directeur. "We moeten in gesprek blijven met lokale overheden en Europa over hoe we ervoor zorgen dat een industrie een transitie kan maken, maar ook concurrerend kan blijven zijn. Als dat spel niet goed loopt, dan zie je een verdere uitdaging ontstaan. Je ziet bedrijven het lastig hebben. De vraag valt tegen, we zien de effecten van de inflatie. Dus we zullen alle zeilen bij moeten zetten om een signaal af te geven."

Onduidelijkheid

Wie zijn baan verliest, is nog niet duidelijk. Dat wordt de komende maanden pas duidelijk. Zijn het juist Zeeuwen of expats? Verhuizen er mensen mee naar India? Het zijn vragen waar we pas eind 2024 antwoord op krijgen.