Rotaryclubs fietsen om geld op te halen voor overlevingspakketten

Fietsen van Bergen op Zoom naar Goes, nou ja, in gedachten dan. De fiets waarop de leden van drie Bevelandse Rotaryclubs rijden, komt namelijk niet vooruit. Maar dat is ook niet het doel. De leden halen geld op om slachtoffers van rampen te helpen.
Eeuwfeest Rotary wort gevierd met bakfiets die niet fietst
De leden van de clubs fietsen hun route 'virtueel'. Dat wil zeggen: ze fietsen op een hometrainer. Die virtuele tocht maakt deel uit van een landelijke estafette, ter ere van het honderdjarig bestaan van Rotary Nederland.
Deze actie heeft een dubbel doel. Ten eerste zamelen de clubs geld in voor een project. "En met onze activiteiten hier vragen we ook aandacht voor onze werkzaamheden, die we als Rotary vervullen in de samenleving", legt Martijn Jansen, voorzitter van Rotaryclub Goes - Reimerswaal uit.

Noodpakketten bij een ramp

Het is wel even zweten, vindt Jansen. "Ondanks het koude weer heb ik het toch warm." Het goede doel waar de clubleden zich voor uitsloven is het ShelterBox-project. Dit project biedt opvang en noodmiddelen aan mensen wereldwijd die door een ramp hun huis zijn kwijtgeraakt.
Rotary shelterbox
Leden van de Rotary op de fiets © Omroep Zeeland
De organisatie stelt zogenaamde shelterboxen samen. "Daar zit een tent in, pannen en dekens, gewoon overlevingsspullen", vertelt Jansen. "Zodra er een ramp is, kunnen de shelterboxen er binnen 24 uur zijn."

Onderweg naar tien boxen

Met hun virtuele fietsactie willen de leden van de clubs minstens tien van deze shelterboxen kunnen kopen, nog even doorfietsen dus. "We zijn nu ongeveer bij Kruiningen en we zouden er denk ik al vier moeten hebben", hijgt Jansen terwijl hij op de fiets zit.
Volgens hem komt het dus wel goed met hun doel. "Mocht het vandaag niet lukken, hebben we nog een hele week om dat doel te halen."
De leden staan niet alleen in Goes. Ze gaan deze maand ook nog naar plekken op Walcheren en Schouwen-Duiveland. Het eindpunt: Hulst op 16 december.