Politie vraagt aandacht voor inbrekers met opmerkelijke actie

Honderden Zeeuwen hebben na gisteravond misschien iets opmerkelijks voor de deur gevonden: een schoen met gedicht en een cadeautje. Die schoen is voor de deur neergezet door de politie en handhavers van zes gemeenten, om aandacht te vragen voor inbrekers.
Schoentjesactie politie
De politie zette 540 schoenen neer bij verschillende huis © Wijkagenten Goes
De politie en boa's van de gemeenten Borsele, Goes, Kapelle, Reimerswaal, Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland zijn onaangekondigd langs de deur gegaan met de schoentjesactie. Ze hebben gekeken of er licht in de woning brandde en of er ramen en deuren open stonden.
Op sommige plekken is ook de poort naar de tuin gecontroleerd. Als die open was, hebben de agenten het schoentje bij de achterdeur gezet. Het was een opvolger van de 'voetjesactie', waarbij de politie vroeger papieren voetjes achterliet als ze een huis binnen konden komen, vertelt politiewoordvoerder Willem-Jan Uytdehage.
Schoentjesactie politie
Het gedicht dat in de schoen zat © Wijkagenten Goes
In totaal zijn er in de zes gemeenten 540 schoenen neergezet. "Dat wil zeggen dat er nog best wat werk aan de winkel is om woningen inbraakproof te maken", vindt Uytdehage. "Het verschilde van gevallen waar het misschien verstandig was eens een lampje op te hangen, tot plekken waar we echt de woning konden betreden."

Onwetendheid of laksheid

De schoenen werden beschikbaar gesteld door schoenenwinkel Omoda. In de schoen zat een gedicht, waarin de politie mensen bewust wil maken van inbrekers. Het cadeautje was een tijdschakelaar van verzekeraar ZLM, waarmee je kunt instellen dat je lampen rond een bepaalde tijd aangaan. Volgens Uytdehage is het vaak onwetendheid of laksheid waardoor woningen niet veilig zijn. "Dus we hopen dat mensen wat extra maatregelen nemen om hun woning zo veilig mogelijk te maken."