Gevaar na vondst van vuurwerk in brandend huis geweken, 'dat was heel erg schrikken'

In Bruinisse zijn de hulpdiensten zondag urenlang bezig geweest met brand in een woning aan de Acacialaan. Gevonden vuurwerk op zolder bemoeilijkte de bluswerkzaamheden. Om 22.00 uur werd het sein brand meester gegeven. Drie huizen zijn onbegaanbaar.
Brand Bruinisse
Beelden van rook bij de woning © HV Zeeland
In eerste instantie was nog niet duidelijk dat er vuurwerk op zolder van één van de huizen lag. De brandweer werd rond 16.15 uur opgeroepen voor een woningbrand. De melding werd al snel opgeschaald naar een grote brand. Iets na half vijf liet de Veiligheidsregio Zeeland weten dat het om een uitslaande brand ging. Bij drie woningen leek brand op de bovenverdieping te woeden.
De brandweer pompte water uit de Vissershaven om te kunnen blussen. Omdat daarvoor extra dikke slangen nodig waren, waren verschillende straten rondom de Acacialaan afgesloten.

Stoppen met blussen door ontploffingsgevaar

Nog voor de brandweer arriveerde, hadden omwonenden de bewoner van het huis waar de brand ontstond, van het dak geholpen, vertelt buurman Julian de Jonge. "Hij was door het dakraam geklommen. We hebben hem met een ladder van het dak gehaald, samen met twee andere buurmannen. Toen is hij meteen ondervraagd en heeft hij verteld dat hij vuurwerk op zolder had."
Toen de hoofdofficier van dienst dat hoorde, werden de brandweermannen die de woning in waren gegaan om de brand te blussen, meteen naar buiten gehaald. Van buitenaf probeerden ze vervolgens via het dakraam de brand te blussen. Uiteindelijk moesten ze daar ook mee stoppen, toen de politie ontdekte dat het om zwaarder vuurwerk zou gaan. Vanwege het mogelijke ontploffingsgevaar werd ook een huizenblok in de Acacialaan ontruimd. Mensen die nergens terecht konden, werden opgevangen in dorpshuis De Vanger.
De van het dak geredde bewoner is volgens De Jonge lichtgewond geraakt. De Jonge is geschrokken dat er vuurwerk op zolder bleek te liggen. "Het kan natuurlijk ontploffen. Dat is gevaarlijk voor de mensen die komen helpen. En voor de omwonenden natuurlijk." Hij moest samen met zijn vriendin halsoverkop het huis uit. Burgemeester Jack van der Hoek kwam aan het begin van de avond naar het dorpshuis om met de getroffen mensen te praten en overlegde mee met de hulpdiensten.
Brand Acacialaan Bruinisse
Bij de brand werd in ook een hoogwerker ingezet © HV Zeeland
In de loop van de avond kon een aantal omwonenden weer terug naar huis, inclusief De Jonge. Het crisisteam van de hulpdiensten dat bij de Acacialaan samenkwam, heeft een inschatting gemaakt van het gevaar. Daar werd onder meer een drone van team Rotterdam voor ingezet, die ook binnen kan vliegen. Rond 20.30 uur meldde de Veiligheidsregio Zeeland dat als het vuurwerk zou ontploffen, er alleen een gat in het dak zou ontstaan van de woning waar het vuurwerk op zolder ligt. Daarom konden de bewoners van de huizen verderop in de straat weer naar huis.
Met behulp van de drone werd vervolgens een plan van aanpak gemaakt. Intussen was de brandweer bezig met het blussen van grotere afstand, met behulp van waterkanonnen. Toen op dronebeelden te zien was dat binnen in het huis geen vuur meer smeulde, konden de kisten vuurwerk naar beneden worden gebracht. "Voor de veiligheid hebben we de kisten en het vuurwerk eerst nog goed natgemaakt. Ze zijn overgedragen aan de politie die de verdere afhandeling voor haar rekening neemt", zegt de Veiligheidsregio Zeeland.

Drie huizen onbegaanbaar

Alleen het huis waar de brand ontstond en de twee naastgelegen huizen zijn onbegaanbaar. "De huizen aan weerszijde van het huis waar de brand woedde, hebben met name rookschade opgelopen", vertelt hoofdofficier Luigi Bellu. "En natuurlijk ook waterschade, omdat we heel veel water naar het huis hebben gepompt."
Officier van dienst Luigi Bellu vertelt maandagochtend hoe de brandweer de brand heeft bestreden.
Eén van die huizen stond leeg. De twee gezinnen die in de andere huizen woonden hebben zelf een slaapplaats geregeld.