Terneuzen krijgt 2,3 miljoen euro om winkelgebied aan te pakken, Sluis ruim 7 ton

Terneuzen krijgt 2,3 miljoen euro om het winkelgebied in de binnenstad aan te pakken. Dat heeft minister Nicky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat bekendgemaakt. Ook Sluis krijgt 739.000 euro van het Rijk voor het winkelgebied van Oostburg. In totaal verdeelt het Rijk 26 miljoen euro over negen Nederlandse gemeenten.
Letters Terneuzen neuzen
De letters en neuzen van Terneuzen zijn in 2021 gemaakt om Terneuzen op een positieve manier in de aandacht te brengen © Tannetje Meulmeester
De gemeente Terneuzen wil het centrum van de stad herontwikkelen naar 'een compacter, completer en vitaler winkelgebied'. De subsidie die Terneuzen nu krijgt, is bedoeld voor de ontwikkeling van het cultuurkwartier, één van de vier ontwikkelzones uit het Totaalplan Binnenstad, dat de gemeente heeft opgesteld.
"In het Totaalplan Binnenstad is het cultuurkwartier de schakel tussen de Westerscheldeboulevard, culturele voorzieningen, horeca en de (hoofd)winkelstraat", zegt wethouder Jurgen Vervaet. "Met deze subsidie krijgt het gebied de juiste impuls die het nodig heeft. Zo krijgen we een compacter en aantrekkelijk verblijfsgebied dat ook buiten de winkeltijden bijdraagt aan een prettig leefklimaat."

Aantrekkelijkere winkelgebieden

Laat dat nou precies het doel zijn van de subsidie. In veel gemeenten neemt de leegstand van winkels toe, waardoor winkelgebieden minder aantrekkelijk worden voor bewoners en bezoekers, stelt het Rijk. "Met deze bijdrage kunnen gemeenten dit aanpakken. Winkelgebieden worden bijvoorbeeld aantrekkelijker door gevelrenovatie, betere looproutes en meer openbare zitplekken", zegt Adiaansens.
"Ook zorgt meer groen voor een winkelgebied waar mensen graag boodschappen doen", zegt de minister. "Op deze manier houden we dorpen en steden levendig."

Gemeente Sluis: 739.000 euro

Burgemeester Marga Vermue van de gemeente Sluis is vanochtend blij verrast door het nieuws. "Goed nieuws, zonder meer. En heel toevallig op 5 december." Op dat moment weet ze nog niet om welk bedrag het gaat, later wordt duidelijk dat de gemeente 739.000 euro krijgt.
Dat geld wordt gebruikt voor Oostburg, waar het hele centrum op de schop moet. Vermue: "De aanvraag die we gedaan hebben is een eenmalige uitkering, maar het is wel een duwtje in de goede richting."

Voor het eerst geld uit deze regeling voor Zeeuwse gemeenten

Het geld is onderdeel van de zogenoemde Impulspaanpak Winkelgebieden, waar in totaal 100 miljoen euro voor beschikbaar is. Het is de derde keer dat een groep gemeenten geld krijgt, maar de eerste keer dat daar ook Zeeuwse gemeenten tussen zitten. De regeling kent in totaal vier openstellingsperiodes. Voor de vierde en laatste ronde kunnen gemeenten een aanvraag indienen tussen 20 mei en 1 juli 2024.
Welke gemeenten kregen tot nu toe geld uit deze regeling?
In totaal kregen 29 gemeenten tot nu toe geld. In september 2022 ontvingen de eerste elf gemeenten een Rijksbijdrage van 22 miljoen euro. Dat waren toen Alkmaar, Bunschoten, Den Helder, Hardenberg, Heerlen, Hengelo, Het Hogeland, Hilversum, Oldambt, Roosendaal en Sittard-Geleen.
In maart van dit jaar kende het kabinet nog eens 18 miljoen euro toe aan negen gemeenten: Heerenveen, Dokkum, Beekdaelen, Tilburg, Uithoorn, Oldenzaal, Dordrecht, Nissewaard en Rijswijk.
Nu zijn Apeldoorn, Emmen, Enschede, Nissewaard, Sluis, Someren, Terneuzen, Waalwijk en Westervoort de gelukkigen. Zij krijgen samen 26 miljoen euro. Voor de vierde en laatste ronde is 22 miljoen euro beschikbaar. Gemeenten kunnen daarvoor een aanvraag indienen tussen 20 mei en 1 juli 2024.