Geen vakjes, maar deuren openen bij adventskalender in Axel

Met een warme handdruk, een kopje koffie en een koekje erbij worden eenzame mensen in Axel in een woonkamer ontvangen om even samen te zijn in deze donkere decembermaand. Bij de levende adventskalender staat er elke dag een andere deur in Axel open, waar inwoners worden ontvangen. "Ja dat is wel echt nodig", vertelt de organisatie.
Levende Adventskalender Axel
Ankie Openeer bij haar huis, waar deze maand de deur een keer openstaat © Omroep Zeeland
Patricia van Drongelen en Ankie Openeer uit Axel kwamen op het idee om een levende adventskalender te houden deze maand. "Ik had het vorig jaar al voorbij zien komen, want ze doen het ook in Biggekerke. Dat idee is in mijn hoofd blijven zitten. Ik heb toen wat mensen opgetrommeld en we zijn gaan kijken hoe we dat hier in Axel konden doen", zegt Patricia.
Elke dag gaat op verschillende adressen een voordeur open. En op zondag is iedereen welkom in de kerk. Veel inwoners hebben zich volgens Patricia aangemeld als gastadres. "En iedereen kan zich aanmelden om langs te komen."

Meer dan begroeten

Bij Ankie komen drie bezoekers langs. Sommige daarvan hebben ook zelf hun huis opengesteld. "Er komen zulke mooie gesprekken naar voren. Het is heel mooi en voor mij heeft het echt meerwaarde", vertelt Rinneke Langerak in de woonkamer van Patricia.
John Langerak keek ook uit naar het bezoek. "Ik vind het heel goed dat mensen elkaar ontmoeten. Ik vind het fijn om mensen op een andere manier te leren kennen. Je begroet elkaar alleen op straat en nu heb je echt een gesprek te voeren", zegt hij.

Zenuwachtig

De organisatie ziet dat veel mensen zich uit Axel hebben opgegeven om langs te komen, maar dat de drempel soms ook erg hoog is. Ankie maakte dat zelf mee: "Ik had van de week iemand, die zich erg eenzaam voelde maar toch langskwam. Ze was erg zenuwachtig. Ik hoop dat ze nog een keer komt."
En uiteindelijk is het streven: niemand mag met kerst alleen zijn. "Er zijn heel veel mensen die in deze donkere dagen wat eenzamer zijn. We hopen ook dat er mensen komen die elkaar nog niet kennen", zegt Patricia.
De levende adventskalender duurt tot 23 december.