Visser vrijgesproken van overtreden regels: 'Ik was het pispaaltje'

Of hij zijn visnetten mee de rechtszaal in mag nemen? De rechter lacht aanvankelijk om het ongebruikelijke verzoek, maar staat het toe. En dus staat de visser uit Yerseke (50) even later met een kreeftennet voor het verdachtenbankje.
Een flinke Oosterscheldekreeft.
Een Oosterscheldekreeft. © Omroep Zeeland
De zaak is al wat ouder, de overtredingen zijn vier jaar geleden begaan. Inmiddels is de man opgehouden met vissen. "Ik heb al zo vaak van die zaken gehad. Ik ben niet voor niets gestopt. Op een gegeven moment word je een soort pispaal", zegt hij tegen de economische politierechter in Middelburg. Hij kreeg de ene controle na de andere, vertelt hij.

Badkuipvisserij

Hij viste vanuit een klein bootje op de Oosterschelde, op krab en kreeft. 'Badkuipvisserij', zegt Peter Scherpenisse van de stichting Vaste vistuigvissers, die vandaag getuige is. "Wij vissen met vistuigen die voor langere periode op de bodem worden geplaatst en handmatig worden opgehesen. Zonder de bodem te beroeren."
De visser uit Yerseke werd beboet omdat hij met een 'aalfuik' aan het vissen was, in een periode waarin dat verboden was. Maar dat klopt niet, vinden de visser én zijn getuige. En om dat aan te tonen heeft de man zijn vistuig meegenomen. Hij houdt twee netten omhoog, een grote en een kleine. Het ene is een kreeftenkorf, het andere een aalfuik.

Grote opening

De netten lijken wél op elkaar. De mazen zijn even groot en de vorm is ongeveer hetzelfde. Maar er is ook een verschil: aan het ene uiteinde van het net voor kreeften zit een grote opening. Vis kan er zo weer uitzwemmen. In de palingfuik zitten ze vast.
De visser vertelt hoe de regels zijn leven gingen beheersen. "Ik zit nu in de stratenmakerij. Dichter bij de grond kan bijna niet. Vissen was mijn lust en mijn leven. Maar als iedereen dagelijks bestraft wordt voor dit soort dingen, dan heb je geen leven meer. Vissen is hartstikke mooi, maar ik ben er mee gestopt."

Vrijspraak

De officier van justitie is overtuigd. Ze vraagt vrijspraak. Ook voor de andere overtredingen die de man zou hebben begaan, maar die hij allemaal kan weerspreken. De rechter gaat mee in de eis van de officier en spreekt de man vrij. Voor de in beslag genomen kreeften krijgt hij een vergoeding. "Die zou u eigenlijk terug moeten krijgen, maar die zijn teruggezet in de Oosterschelde, dus dat wordt moeilijk."
Een collega-visser die niet is komen opdagen, krijgt wél straf. Vijfhonderd euro voorwaardelijke boete voor het bedreigen van een handhaver. Hij krijgt ook vijfhonderd euro voorwaardelijk omdat hij vis die hij had gevangen niet had aangemeld.
De vrijgesproken visser gaat opgelucht, met zijn netten onder zijn arm de rechtbank uit. "Bedankt voor het begrip", zegt hij.