Brandende loodsen op boerenbedrijf bij Axel verwoest: 'Brand kan nog twee dagen duren'

Twee loodsen vol stro en hooi zijn vanochtend in vlammen opgegaan op het erf van een agrarisch bedrijf aan de Beoostenblijsestraat bij Axel. De brandweer slaagde erin een derde schuur en het woonhuis tegen het vuur te beschermen. De brand woedt nog steeds, de brandweer laat het vuur gecontroleerd uitbranden. Dat kan tot het einde van de dag, maar ook nog twee dagen duren.
Loodsen vol stro in brand bij Axel
De brand in de geschakelde loodsen van elk ongeveer 50 meter lang werd tegen zessen vanochtend ontdekt. Toen de brandweer aankwam, stond de hele boel al in lichterlaaie. In de loodsen lagen geperste balen stro en hooi en ander agrarisch materiaal opgeslagen. Volgens de officier van dienst ging het om 1.500 ton stro hooi. "Het stro brandt en dat is lastig te blussen", zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zeeland.
Dat de schuren niet meer te redden waren, had de brandweer meteen door. "Voor ons was bij aankomst meteen duidelijk: blussen is geen optie", zegt brandweerofficier Tom Pauwels. "We hebben ingezet op het behouden van het woonhuis en de schuur." Die twee gebouwen staan vlak bij de brandende schuren. Bij de brand waren geen mensen en dieren betrokken.
Tegen tien uur 's ochtends, bijna vier uur na de eerste melding, waren de meeste eenheden terug op de kazerne. Twee blusvoertuigen en een hoogwerker zijn achtergebleven voor het monitoren van de brand. Dat kan volgens de brandweer nog de hele dag, maar ook nog twee dagen in beslag nemen.
De brandweer koos er vanochtend bewust voor om de brand gecontroleerd uit te laten branden en niet te blussen. "Dat zorgt voor een betere, snellere en schonere verbranding dan dat we daar nog een hoop water op gaan gooien", aldus Veiligheidsregio Zeeland. "Zeker omdat het stro dan erg gaat roken en je dan meer overlast voor de omgeving hebt."

Rookoverlast valt mee

De overlast voor de omgeving valt mee, hooguit stankoverlast. "Het is witte rook, die vrijwel direct omhoog gaat. Het boerenbedrijf ligt ook vrij afgelegen", legt de woordvoerder verder uit. Bij de brand komen geen gevaarlijke stoffen vrij. Een meetploeg houdt de situatie ter plekke in de gaten.
De Beoostenblijsestraat is tot net na het middaguur afgesloten geweest om de brandweer de ruimte te geven. Daarna is in overleg met de eigenaar besloten de brandweerinzet terug te trekken en de twee loodsen verder te laten branden. Vanavond zal de brandweer nog wel een controle uitvoeren om te kijken hoe de situatie dan is. Hoe de brand kon ontstaan, is nog niet duidelijk.

Grote inzet

De eerste melding van de brand kwam net iets voor 06.00 uur binnen bij de hulpdiensten. Al snel werd opgeschaald naar een grote brand. Behalve meerdere bluswagens, zijn ook dompelpompen voor de wateraanvoer en een hoogwerker ingezet. De brandweer bouwde een watertransportsysteem op waarmee bluswater uit een nabijgelegen watergang wordt gepompt.
Halverwege de ochtend werd de inzet afgeschaald en bleven alleen een hoogwerker en twee blusvoertuigen nog achter op het boerenerf. Om 12.30 uur vertrokken de laatste brandweermensen van het erf.