Belg veroorzaakt zwaar auto-ongeluk in Groede, maar rijontzegging geldt niet in België

Een Belg die twee jaar geleden een zwaar ongeluk bij Groede veroorzaakte, heeft een taakstraf van 180 uur gekregen. Daarnaast mag hij meer dan twee jaar niet achter het stuur kruipen. In Nederland dan toch, want zijn opgelegde rijontzegging geldt niet voor België.
De inmiddels 22-jarige man uit Eeklo reed op 31 mei 2021 met een slok op tegen een andere auto aan. Meerdere personen raakten daarbij gewond. De rechtbank in Middelburg vond dat de man niet roekeloos had gereden, maar wel zeer onoplettend.
auto ongeluk Breskens.
Bij het ongeluk raakten meerdere mensen gewond © HV Zeeland
Hij reed die bewuste dag veel te hard en had ook nog eens tussen de tien en twintig alcoholische drankjes gedronken. Waar zestig de maximum snelheid was, reed de Belg vlak voor het ongeluk 116 km per uur. Zijn auto belandde op de verkeerde weghelft en ramde een tegenligger. Daarin zaten een man en vrouw, ook uit Eeklo.

Meerdere operaties

Die man liep kneuzingen op, maar de vrouw brak beide polsen, de rechter ellepijp, ze had gebroken ribben en links een klaplong. Ook de pees van haar rechterduim was eraf. Ze moest meerdere operaties ondergaan.
Beide slachtoffers waren vandaag bij de uitspraak aanwezig. Ze benadrukten nogmaals dat de bestuurder vlak bij hen woont en nog steeds, in hun ogen, 'roekeloos' rijdt. De rechter legde uit dat roekeloos in juridische termen veel zwaarder weegt en dat zij dat niet bewezen vonden, wel zeer onoplettend rijden.
De Belg kreeg naast de taakstraf van 180 uur ook nog vier maanden voorwaardelijk opgelegd, met een proeftijd van twee jaar. De rechtbank hield rekening met de redelijke termijn, aangezien de zaak pas ruim twee en een half jaar op zitting kwam. De officier eiste twee weken geleden nog negen maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk.

Werken aan alcoholprobleem

Tijdens de proeftijd gelden bijzondere voorwaarden. Zo moet de man begeleid worden voor zijn alcoholprobleem en mag hij geen drank of drugs gebruiken. Hij moet ook urinetesten ondergaan.
Het opgelegde rijverbod van 26 maanden geldt niet in België. De man gaf twee weken geleden tijdens de zitting al aan dat de rijontzegging in Nederland hem niet zou belemmeren. De taakstraf zal hij wel gewoon moeten uitvoeren in zijn eigen land.