Oekraïners in Sint-Maartensdijk doen iets terug voor landgenoten aan het front: loopgraafkaarsen maken

De oorlog in Oekraïne duurt voort. Ook daar is het vanwege de winter, steeds kouder. Een deel van de gevluchte Oekraïners die in het raadshuis in Sint-Maartensdijk wonen, zetten zich in voor de soldaten die vechten aan het front door het maken van 'loopgraafkaarsen'.
Dmytro Lykhostup en zijn vrouw Olya smelten de kaarsen
Dmytro Lykhostup en zijn vrouw Olya smelten de kaarsen © Omroep Zeeland
Achter in het raadshuis staat een keuken waar Dmytro Lykhostup en zijn vrouw druk bezig zijn. De kaarsen die zijn verzameld worden au bain marie in een theepot gesmolten en daarna in een conservenblik gegoten. De eindbestemming van deze loopgraafkaarsen: het front in Oekraïne.

Inzameling

Dmytro zou er het liefst honderd maken. De teller staat nu op acht. Ze missen de middelen en daarom deed Carmen Verburg, betrokken bij de actie, een oproepje in het radioprogramma Goedemorgen Zeeland.
Oproepje Carmen Verburg bij Goedemorgen Zeeland
Dmytro doet graag iets terug voor zijn landgenoten, al dan niet uit schuldgevoel: "Ik zit hier warm en ik voel me goed, maar ik weet hoe koud het kan worden in Oekraïne." Het is de bedoeling dat de loopgraafkaarsen de soldaten aan het front warm houden: "Ik maak het niet alleen voor mijn vrienden die vechten aan het front, maar voor alle soldaten. Het is een eer om dit te kunnen doen en ik ben blij dat iets terug kan geven."

Nooit genoeg

Verburg is nog druk bezig met de inzamelactie. Ze hoopt zoveel mogelijk binnen te krijgen: "We hebben nooit genoeg." Wel vindt ze het gek om te praten over loopgraafkaarsen. Het klinkt ook wat surrealistisch natuurlijk: "Toen ik het woord hoorde, keek ik ook even raar op. Maar ik sta er natuurlijk volledig achter."