Zeeland heeft binnenkort 18.000 nieuwe bomen

De komende dagen heeft Zeeland er 18.000 nieuwe boompjes bij. Wilde walnootbomen, zwarte bessen, de kardinaalmuts; noem het maar op. Ze worden in alle gemeenten gratis weggeven.
Henriët van de Velde plant haar nieuwe boom
Henriët van de Velde plant haar nieuwe boom © Omroep Zeeland
Het is een initiatief onder de naam Plan Boom dat miljoenen nieuwe bomen en planten wil in het hele land. In Zeeland is het streven één boom per Zeeuw. Henriët van de Velde voldoet aan die plicht. In Sint-Maartensdijk staat de komende tijd een afhaalpunt, ingericht als een drive-in, waar mensen veelal met de auto hun nieuwe boompje op kunnen halen: "Ik zocht eetbare bomen voor de paardenwei", aldus Van de Velde.
Zonlicht door de bomen in Oranjezon
Zonlicht door de bomen in Oranjezon ter illustratie © Lena Schreijenberg
Ze had vorig jaar ook een aantal bomen besteld. "Maar die boompjes zijn doodgegaan. Toen heb ik wat dingetjes verkeerd aangepakt. Dat ga ik nu anders doen. Ik dek ze af met stro, eventueel beschermen tegen de vorst en dan hoop ik dat ze het wel redden." Oefening baart kunst.
Ze vindt het een mooi initiatief: "Omdat je op deze manier stimuleert dat de wijken groen blijven. En dat is precies het doel van project Plan Boom, waar de financiering volgend jaar overigens wel van eindigt. De Zeeuwse Milieufederatie, onderdeel van het project, zou de komende jaren nog graag doorgaan met het weggeven van jonge boompjes.