50 jaar geleden in het huwelijksbootje gestapt, en nog steeds gelukkig

De Nieuwe Kerk in Zierikzee zat vanmiddag bommetje vol met zeventigers. Er zaten aan twaalf lange tafels namelijk 67 echtparen die 50 jaar geleden in het huwelijksbootje stapten. Een van die echtparen was Wout en Magda Lokker. "Ik was 22 jaar toen we gingen trouwen", zegt een stralende Magda, terwijl ze samen met haar man nipt aan een glaasje wijn te midden van alle andere bruidsparen.
Een van de stellen die 50 jaar getrouwd zijn.
Wout en Magda Lokker © Omroep Zeeland

Tientallen echtparen aanwezig

De gemeente had maar liefst 136 echtparen uitgenodigd voor deze dag. Uiteindelijk hadden 70 paren zich aangemeld, op het laatste moment zegden er drie af vanwege ziekte. En burgemeester Jack van der Hoek was er ook met een toespraakje en hier en daar een persoonlijk gesprek. "Het wordt erg op prijs gesteld dat we dit doen. Het geheim van al die echtparen? Het fijne wonen op het eiland geeft goede condities voor een lang huwelijk."
Mensen die 60 jaar zijn getrouwd krijgen een bezoek van de burgemeester of een wethouder. "Die groep is zo groot aan het worden dat we misschien volgend jaar voor die echtparen ook zo'n middag organiseren", zegt Van der Hoek.
Een van de stellen die 50 jaar getrouwd zijn.
Frits en Marijke van Oeveren © Omroep Zeeland

Luisteren naar elkaar

Frits en Marijke van Oeveren laten zich de wijn ook smaken. Ze zijn op 14 december 50 jaar geleden getrouwd. Hun geheim? "Elkaar in de ogen blijven kijken en luisteren", zegt Frits. Marijke was 21 jaar oud toen ze trouwde. "Je mocht toen niet samenwonen, dus dan ging je maar trouwen om bij elkaar te zijn."
De feestelijke bijeenkomst in de Nieuwe Kerk.
De feestelijke bijeenkomst in de Nieuwe Kerk. © Omroep Zeeland