Het verdronken Reimerswaal wordt weer zichtbaar met Europees geld

De verdronken Zuid-Bevelandse stad Reimerswaal, begraven onder de slikken bij de Oesterdam en Bergsche Diepsluis, wordt weer zichtbaar en leefbaar gemaakt. Daarvoor is vandaag met Europees geld een begin gemaakt, als onderdeel van het project 'Beleef de Schelde' van de Zuiderwaterlinie dat anderhalf miljoen EU-subsidie ontvangt.
De fundamenten van het verdronken Reimerswaal worden weer zichtbaar
De fundamenten van het verdronken Reimerswaal worden weer zichtbaar © Gemeente Tholen
Met de Europese subsidie wil Zuidwerwaterlinie -een samenwerking van Zeeuwse en Brabantse gemeenten- drie projecten financieren: herstel van de stad Reimerswaal, een 'onthaalcentrum' in het Bergse Markiezenhof en het zichtbaar maken van de forten langs de Eendracht bij Tholen.

Stormen en oorlog

De handelsstad Reimerswaal - in vroeger tijden ook wel Rommerswael of Reymerswaele genoemd- was een Zuid-Bevelandse stad en in grootte ooit de derde stad van Zeeland. Na de Sint Felixvloed van 1530 werd Reimerswaal een eiland, door andere stormrampen en het geweld van de Tachtigjarige Oorlog ging de stad uiteindelijk ten onder. In 1632 vertrokken de laatste bewoners en omstreeks 1800 verdwenen de laatste ruïnes in de golven. De restanten van de stad Reimerswaal liggen tegenwoordig in het gebied van de gemeente Tholen en behoren dus niet tot de gemeente Reimerswaal - die pas sinds 1971 onder deze naam bestaat.
Volgens de Thoolse projectleider Cindy Hornstra zijn er volop kansen en mogelijkheden om de oude stad weer letterlijk boven water te brengen. Met het Europese geld gaat de projectgroep nu aan de slag. De oude fundamenten zijn aanwezig en kunnen teruggebracht worden in het landschap. Maar ook met informatieborden en digitale technieken kan een virtueel beeld geschetst worden van de verdwenen stad. Wethouder Hoek van Tholen kiest voor een bescheiden aanpak: eerst komen er beleefpunten, zoals zitjes met archeologische vondsten, aan de dijk te staan. "Van daaruit gaan we verder kijken."

Klimaatveranderingen

Het project heeft een educatief karakter. Want het lot dat de stad Reimerswaal trof, kan zomaar andere steden in Zeeland treffen - benadrukt wethouder Hoek. "De klimaatveranderingen en zeespiegelstijgingen maken deze dreiging weer actueel."
Met het samenwerkingsverband Zuiderwaterlinie houden Tholen en West-Brabantse gemeenten de water- en vestinghistorie in stand. Oude forten, grachten en verdedigingswerken zijn opgeknapt, maar ook de tientallen verdronken Zeeuwse dorpen mogen niet in de vergetelheid raken. Sinds vorig jaar zomer staat daarvoor al een herdenkingsmonument op de Oesterdam.
Dit is een bericht van Streekomroep de Bevelanden.