Provincie pleit voor compensatie voor gedupeerde treinreizigers

De provincie wil dat ProRail treinreizigers gaat compenseren voor de vele overlast op het de Zeeuwse spoorlijn de afgelopen tijd. Door verzakkingen rijden minder treinen tussen Vlissingen en Roosendaal. Ook rijden de treinen op grote delen van het traject langzamer. Volgens de provincie kan onder meer gedacht worden aan teruggave van een deel van het abonnementsgeld van treinreizigers of aan gratis reisdagen.
Medewerkers van ProRail voeren werkzaamheden uit om de verzakkingen op de Zeeuwse lijn te herstellen
Medewerkers van ProRail voeren werkzaamheden uit om de verzakkingen op de Zeeuwse lijn te herstellen © ANP
De herstelwerkzaamheden gaan zeker nog enkele weken duren. Daarom roept het provinciebestuur ProRail in een brief op om aannemers uit andere regio's in te zetten om het werk sneller te laten verlopen. "Reizigers hebben te maken met lange reistijden met vaak ook nog slechte aansluitingen op bus en ferry. Dit betekent dat reizigers sterk beperkt worden in hun reismogelijkheden."

'Geen gewenste situatie'

Daarnaast wordt gesteld dat ProRail ook in eigen belang het spoor snel moet herstellen. Het provinciebestuur waarschuwt dat gedupeerde reizigers in de toekomst reisalternatieven buiten het openbaar vervoer zullen zoeken. "Dit vinden wij geen gewenste situatie." Verder wordt extra aandacht gevraagd voor bedrijven die door de werkzaamheden aan het spoor geraakt worden. "Ook voor hen willen wij een goede oplossing."

De Zeeuwse wensen/eisen op een rijtje

  • Neem maatregelen om het vertrouwen van de reiziger te herstellen en compenseer de reiziger.
  • Herstel het spoor zo snel mogelijk, met zo min mogelijk overlast voor de reiziger.
  • Geef inzicht in de beheerstoestand van het Zeeuwse spoor en hoe een toekomstgerichte aanpak onnodige hinder gaat voorkomen.
In de brief wordt ook gelijk een al langer sluimerende ergernis aangekaart. Bij geplande werkzaamheden in Zeeland zijn er vaak onvoldoende bussen beschikbaar als vervangend vervoer. De provincie vraagt ProRail om samen met de NS op korte termijn maatregelen te nemen zodat de organisaties 'samen met het ministerie van IenW het vertrouwen in treinvervoer in Zeeland kunnen herstellen'.