Kinderen programmeren LEGO-robots: 'Ze zijn de techneuten van de toekomst'

Honderd kinderen van acht verschillende scholen streden vandaag om de beste te worden bij De FIRST® LEGO® League van Zeeland. Ze werden uitgedaagd om te denken als wetenschappers en technici en bouwden een robot om een maatschappelijk probleem op te lossen. Dat deden ze in teams en het beste team ging door naar de Landelijke finale in maart.
Zeeuwse lego league
Honderd kinderen strijden vandaag tijdens de Zeeuwse regiofinale First Lego League in Middelburg om de beste van de provincie te worden. © Omroep Zeeland
Met een eigen geprogrammeerde robot een parcours afleggen en zoveel mogelijk punten scoren, zo konden de deelnemers de robotwedstrijd winnen. "Het was een hele mislukking", zegt de 9-jarige Jesra van den Hoorn. "Alles ging fout, alle programma's stonden verkeerd dus de robot deed alles behalve het goede."
De kinderen streden in teams en bij team 'The Fireflies' ging het iets beter. "Er gingen best wel veel dingen goed en we hadden veel punten vonden we dus daar waren we blij mee", zegt de 13-jarige Rebecca Lindhout.

Huis van Techniek

De finale wordt georganiseerd door Huis van Techniek samen met HZ en Scalda om kinderen te interesseren voor techniek, maar Rebecca ziet dat niet zo zitten: "Ik vond het leuk om mee te doen, maar ik wil eigenlijk iets met kunst doen." Ook Jesra heeft andere plannen. "Ik wil zelf heel graag piloot worden dus dat is niet erg technisch."
Robot lego-league
Met een eigen geprogrammeerde robot een parcours afleggen en zoveel mogelijk punten scoren, dat was het doel van de Zeeuwse regiofinale van de First LEGO League Challenge in Middelburg. © Omroep Zeeland
Uit eerdere edities bleek dat er toch wel kinderen geïnteresseerd zijn om de techniek in te gaan. 70 procent van de deelnemers kiest een studie in technologische richting, van de meisjes is dit 59 procent. Zo heeft oud-deelnemer Stijn Louwerse ook gekozen voor de techniek en is nu automonteur. "Door dit project ben ik heel enthousiast geworden want ik heb ervaren wat voor prachtige dingen je kunt maken. Deze kinderen zijn de techneuten van de toekomst", aldus Louwerse.
Het winnende team was basisschool ABS uit Middelburg. Zij wonnen met 225 van de 550 punten en vertegenwoordigen Zeeland op zaterdag 9 maart tijdens de landelijke finale bij 1931 Congrescentrum 's-Hertogenbosch.