Gedeputeerde geeft in klederdracht een Zeeuws Compliment aan Stichting de Zeeuwse Streekdrachten

Stichting de Zeeuwse Streekdrachten heeft vanochtend het eerste Zeeuwse Compliment van 2024 ontvangen. Vier afgevaardigden van de stichting uit alle hoeken van Zeeland namen het compliment in ontvangst. De stichting wordt door de provincie Zeeland - die de complimenten uitreikt - geroemd om het behouden van immaterieel erfgoed, maar ook voor het samenbrengen van mensen.
Streekdracht
Het eerste Zeeuwse Compliment werd vanochtend uitgedeeld © Omroep Zeeland
Voorzitter Ed de Graaf van Stichting de Zeeuwse Streekdrachten nam het Zeeuwse Compliment vanochtend in ontvangst van gedeputeerde Harry van der Maas, die voor de gelegenheid ook in streekdracht was gekleed. De Graaf ontving het compliment namens de gehele stichting en de acht daaraan verbonden streekdrachtgroepen. Hij is blij verrast en ziet het compliment als erkenning: "Hierdoor voelen we ons gezien binnen de provincie."
Gedeputeerde Van der Maas heeft nu ook zelf ervaren hoe het is om streekdracht te dragen. "Ik heb de kleding vorige week al een keer gepast en ben vanochtend een half uur bezig geweest om het allemaal aan te trekken. Het is Walcherse dracht. Vooral deze knopen waren veel werk", zegt hij terwijl hij naar de Zeeuwse knopjes in zijn hals wijst.
Zeeuws Compliment
Ieder jaar deelt het provinciebestuur Zeeuwse Complimenten uit aan personen of organisaties die een steentje hebben bijgedragen om Zeeland een positief imago te bezorgen. Vandaag is de eerste uitgedeeld.
Wij zijn onderdeel van de Zeeuwse identiteit.
Voorzitter Ed de Graaf
De provincie zegt het te waarderen dat de stichting zich inzet om immaterieel erfgoed te behouden. "De inspanningen om het zichtbaar én bruikbaar te houden voor vandaag en toekomstige generaties wordt zeer gewaardeerd. Daarmee vertellen ze een belangrijk deel van de Zeeuwse geschiedenis."

'Compliment delen met andere organisaties'

Daarnaast brengt de stichting volgens de provincie mensen bij elkaar. "Bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse ontmoetingen met de acht Zeeuwse stichtingen en verengingen die zich actief bezig houden met Zeeuwse streekdrachten en de Zeeuwse cultuur op deze manier behouden."
Voorzitter De Graaf wil de eer daarom ook niet alleen met zijn eigen stichting delen, maar ook met de andere Zeeuwse erfgoedorganisaties. "Al deze organisaties draaien op vrijwilligers, dat zijn er nogal wat. Dit compliment delen wij dan ook met elke soort Zeeuwse erfgoedorganisatie. Wij zijn onderdeel van de Zeeuwse identiteit."