'Herinner en herdenk voor mij en alle kinderen na mij', kijk hier de Watersnoodherdenking terug

Het is vandaag precies 71 jaar geleden dat de dijken in Zeeland en andere delen van zuidwest-Nederland doorbraken. In Ouwerkerk werd vanochtend de jaarlijkse herdenking gehouden bij het Watersnoodmonument. Onder meer burgemeester van Schouwen-Duiveland Jack van der Hoek en kinderburgemeester Mila Berrevoets (10) spraken tijdens de herdenking.
Kijk hier de volledige herdenking terug:
Herdenking van de Watersnoodramp in Ouwerkerk
Burgemeester Van der Hoek vertelde over de naastenliefde die tijdens en na de Ramp gevoeld werd en het belang van schouder aan schouder staan. Na de Ramp was dat belangrijk voor de wederopbouw van de getroffen gebieden. "Maar belangrijker nog was schouder aan schouder staan voor de mensen zelf. Voor hen die familie waren verloren. Die soms helemaal alleen waren komen te staan in het leven. Voor hen die geëvacueerd werden naar elders in het land. Voor hen allen was die naastenliefde onontbeerlijk."
Die houding is ook in de toekomst belangrijk, zegt hij: "Laten we ook schouder aan schouder blijven staan in onze voorbereiding op een toekomst met zeespiegelstijging. Om de opgave veilig te houden, speciaal voor toekomstige generaties, voor het water met al zijn kracht."

'Ons eiland wordt steeds kwetsbaarder'

Ook kinderburgemeester Mila Berrevoets (10) sprak over de toekomst. De tienjarige had zich verdiept in de verhalen van de Ramp. "Ik snap nu dat we ons moeten blijven beschermen tegen het water", vertelt ze.
Kinderburgemeester Mila Berrevoets
Kinderburgemeester Mila Berrevoets (10) © Omroep Zeeland
"Inmiddels is er veel veranderd. Dijken zijn hersteld en verstevigd, dammen zijn gebouwd en met de huidige technologie worden we minder snel verrast voor het water. Maar helemaal gerust kunnen we er niet op zijn. Het klimaat verandert en de zeespiegel stijgt. Daarmee wordt ons eiland, onze provincie, ons land steeds kwetsbaarder. Als het zo doorgaat kan het over vijftig jaar nog een keer gebeuren. Daarom is het belangrijk om te herinneren, om te herdenken. Voor mij en alle kinderen na mij."

Spoor van vernietiging

In de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 treft een vloedramp Nederland. Ondanks waarschuwingen van het KNMI onderschat men het gevaar. Om 02.00 uur begint het water al over dijken en vloedplanken te stromen. Dijkbreuken volgen.
Het zeewater vindt zijn weg naar de lagere gebieden van Zuid-Holland. Een groot deel van Schouwen-Duiveland overstroomt, behalve het duingebied op de Kop van Schouwen en enkele polders bij Zonnemaire. Hetzelfde geldt voor Goeree-Overflakkee, met uitzondering van de duinzijde en enkele polders bij Melissant en Dirksland. Het opgezweepte water veroorzaakt verwoesting: huizen storten in en land wordt overspoeld, resulterend in een grote ravage met veel slachtoffers.
Wil je meer programma's bekijken over de Watersnoodramp? Op deze site zijn programma's als Ik ben van 53 en Trugkieke terug te vinden.